Aj vy máte od zajtra (opäť) školáka? Tiež si už teraz lámete hlavu nad tým, čo mu zabaliť na desiatu? Mám dobrú správu 🙂 Od zajtra mám prváka aj ja, takže sa s touto výzvou môžeme popasovať spolu 🙂 Na úvod vám prinášam 23 receptov na sladkú desiatu, v ktorých nájdete novšie, ale i staršie recepty, vďaka ktorým budú mať vaše ratolesti potrebnú energiu na všetky školské povinnosti, ale i radosti:) Ak školáka nemáte, inšpirujte sa mojimi receptami na výletoch alebo si vezmite niečo dobré do práce aj vy 🙂
Mandľovo čokoládové cookies, recept tu
Bezlepkové maslové sušienky, recept tu
Energy tyčinky, recept tu
Bezlepkové kokosové muffiny s bielou čokoládou, recept tu
Bazový termix, recept tu
Musli tyčinky
¾ šálky ovsených vločiek pomletých na múku
1 hrsť pohankových vločiek (v prípade, že je zmes riedka, ale nemusia byt. Prípadne môžete použiť úmyselne aj iné druhy vločiek v rôznom pomere, aby Vám vyšla ¾ až celá šálka vločiek)
¾ šálky ďatlí, ktoré som zaliala 1 šálkou vody na cca 1h
3 PL chia semienok
3 PL tekvicových semienok
3 PL slnečnicových semienok
3 PL hrozienok
2 PL Goji (kustovnica čínska)
1 ČL mletej škorice
½ bourbon vanilky
štipka soli
Ďatle som rozmixovala vo vode, v ktorej boli namočené, preliala do vačšej misky a pridala ostatné suroviny. Zdalo sa mi to riedke a tak som pridala za hrsť pohánkových vločiek. Malú zapekaciu misku som si vystlala papierom na pečenie a zmes opatrne a rovnomerne rozotrela. Predhriala som si rúru na 160st. a piekla 25 minút. Po upečení je potrebné nechať vychladnúť v mise aspon 10 minút. Potom prenesieme na tvrdú podložku a pokrájame.
1 šálku hladkej špaldovej celozrnnej múky
1/2 šálky cukru (dala som kombináciu xylitolu a kokosového cukru)
2 lyžičky vínneho kameňa
2 lyžičky domáceho perníkového korenia (recept tu https://www.facebook.com/
2 lyžice kakaa
1,5 šálky mlieka
1/2 šálky rozpusteného kokosového oleja
1 vajcedomáci džem (najlepšie s celými kúskami ovocia)Najskôr zmiešame suché suroviny, potom zapracujeme mokré. Všetko spolu dokonale prepojíme, môžeme si pomôcť aj mixérom. Cesto by malo byť redšej konzistencie.
Plech na mafiny vyložíme košíčkami alebo nastrihaným papierom na pečenie a na dno každého z nich dáme 1 lyžicu cesta, naň lyžicu domáceho džemu a potom znova lyžicu cesta tak, aby sme zakryli džem. Cesto sa dosť zdvihne, preto plníme košíčky len do 3/4.
Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňoch asi 20 – 25 minút, skúšame špáradlom. Necháme vychladnúť, posypeme práškovým xylitolom alebo ozdobíme čokoládovou polevou.Z uvedeného množstva výjde cca 18 ks (väčšie papierové košíčky)
Babka s makovo mandľovou plnkou, recept tu
Kinder mliečny rez
Potrebujeme:
6 bielok
30g xylitolu
50g trstinového cukru
50g kakaa
Plnka:
125g riccoty
125g tvarohu
1 jogurt (180g)
1 roztlačený banán
½ lyžičky Bourbon vanilky
Postup:
Bielka vyšľaháme na sneh a pridáme ostatné suroviny. Na plech rozložíme papier na pečenie a masu naň rovnomerne rozotrieme. Výjde nám to +- na celý plech (záleží od veľkosti vajec). Pečieme na 180st. asi 7 minút. Po vychladnutí plát opatrne prekrojíme na dve časti.
Medzičasom sme si pripravili plnku (zmiešali sme všetky zložky dohromady), ktorú vrstvíme na jednu polovicu plátu. Druhou polovicou plnku zakryjeme. Dáme zachladiť na hodinku do chladničky a podávame. Ak koláč nemáme v pláne spotrebovať do 24 h, miesto banánu radšej použime iné sladidlo (cukor, med…)
Čoko – koko sušienky
Potrebujeme (rozpis na 1 klasický plech)
100 g mäkkého masla
30 g kokosového cukru (alebo iného)
120 g ovsených vločiek (alebo múky)
1 lyžica kakaa
50 g kokosu (ideálne Bio kokosu kvôli výraznejšej vôni a chuti)
Vločky zomelieme, zmiešame s maslom, cukrom, kakaom a kokosom a v rukách tvarujeme malé sušienky. Pečieme na 170 stupňoch 5-10 minút, treba dávať pozor, aby nezhoreli, tmavá farba kakaa môže trošku mýliť. Necháme dobre vychladnúť, aby sa nerozpadávali a vychutnávame. Nepoužívame kokosový olej, sušienky sa rozpadávajú.
Granola
Základ tvorí:
1 zrelý banán (najlepšie ten s čiernymi bodkami)
1 pohár ovsených vločiek (použila som jemné)
2 lyžice agáve sirupu (alebo medu, javorového sirupu)
štipka soli
2 lyžice roztopeného kokosového oleja
Ďalej som pridala:
½ pohára kokosu v bio kvalite (je chutnejší ako nebio)
hrsť tekvicových semienok
2 lyžice arašidového masla
½ lyžičky Bourbon vanilky
Postup:
Rúru predhrejeme na 180 stupňov, plech na pečenie vystelieme papierom. Do misky dáme banán, ktorý popučíme vidličkou a pridáme všetky ostatné suroviny. Vysypeme na papier a dáme piecť na takých 10 minút, premiešame, pečieme a zase premiešame, až kým nie je granola pekne do chrumkava upečená.
Do pohára (misky) vrstvíme na striedačku s bielym jogurtom alebo si ju zalejeme mliekom
Môj TIP I.:
Nepridávajte do rúry sušené ovocie (hrozienka), mohli by rýchlo zhorieť. Sú vysušené, tak ich pokojne primiešajte do už upečenej granoly
Môj TIP II.:
Ak máte radi oriešky, nezabudnite ich pridať tiež
DOMÁCE PEČENÉ ŠIŠKY – DONUT’S
Na jeden plech potrebujeme:
175ml mlieka
½ kocky droždia
štipka trstinového cukru
Z týchto surovín vypracujeme kvások. Keď je hotový, pridáme:
300g špaldovej celozrnnej múky
25g cukru
1 žĺtok
kôra z citróna
30g kokosového oleja (stačí zmäknutý)
štipka soli
Vypracujeme cesto, ktoré necháme nakysnúť. Potom vyvaľkáme a vykrajujeme donutky. Ak plánujeme zdobiť džemom, strednú dierku nevykrajujeme smile emoticon Ukladáme ich na papier na pečenie (na plech) a necháme podkysnúť 10-15 minút kým sa nám rozpáli rúra. Pečieme pri 180st. kým nie sú upečené. Ešte teplé jemne a zľahka potrieme maslom, aby boli pekné lesklé.
NAJJEDNODUCHŠIE KEKSÍKY NA SVETE
1 zrelý banán
cca 3/4 šálky mandlovej múky, či zomletých mandlí (množstvo záleží od veľkosti banánu)
čokoládové slzičky z vysokopercentnej čokolády
1 lyžičku bourbon vanilky
Banán rozmixujeme na kašu, pridáme zomleté mandle (alebo iné orechy alebo orechovú múku), vanilku a vypracujeme cesto. Konzistencia by mala byť ani hustá, ani riedka, taká, aby držalo tvar na lyžici. Na plechu vystlanom papierom na pečenie tvarujeme kôpky, ktoré lyžicou vytvarujeme do tvaru sušienky. Posypeme čokoládovými slzami a dáme piecť na 180 stupňov na asi 10 minút. Sledujeme ich, keď začnú hnednúť okraje, dáme im ešte minútku a vyberáme. Keksíky necháme vychladnúť na plechu (aby mierne stvrdli, ale nebudú úplne tvrdé) a až potom ich z neho uvoľníme.
Musli tyčinky
2 banány
2 lyžice chia semienok
4ks sušených ďatlí namočených vopred cca 1h vo vode
dve hrste: hrozienok, sušených sliviek, sušených marhúľ, goji, lieskovcov… (a/alebo iných chuťoviek podľa vlastného výberu)
pol šálky bio kokosu
Bourbon vanilka (1 lyžička)
pol šálky kokosového oleja
voda podľa potreby a hustoty masyPostup:
Vločky rozmixujte (ani veľa – ani málo). Nakrájajte na malé kúsky sušené ovocie, orechy a primiešajte ich k vločkám. Pridajte kokos, chia semienka a premiešajte. V mixéri si rozmixujte banány a ďatle aj s vodou, v ktorej boli namočené. Túto riedku masu vylejte do vločkovej zmesy, premiešajte, pridajte kokosový olej a rozotrite na papier na pečenie na plech. Ak sa vám zmes tažko roztiera, pokojne dolejte vodu. Cesto by malo byť mierne lepivé. Pečieme na 180st. asi 15 minút. Treba to kontrolovať.
COOKIES Z ARAŠIDOVÉHO MASLA
2 vajíčka
80g trstinového cukru
225g arašidového masla
90g hladkej celozrnnej špaldovej múky
1 ČL vínny kameň (prášok do pečiva)
štipka soli
75g nesolených arašidov mierne pomixovaných
100g čokolády
Vajíčka s cukrom vyšľaháme, pridáme arašidové maslo a postupne zapracujeme múku s vínnym kameňom a štipkou soli. Keď máme cesto dobre vypracované, pridáme mierne pomixované nesolené arašidy a čokoládu. Tieto zložky pridávame až na koniec preto, aby sa na oriešky a čokoládu nezachytila nerozmiešaná múka alebo prášok do pečiva a po zahryznutí by to nebolo chutné smile emoticon Čo sa týka čokolády, odporúčam kvalitnejšiu a horkú, pretože samotné cookies sú dosť sladké. Pozor, sušienky sú dosť sýte.
MRKVÁČIKY PLNENÉ DOMÁCIM VIŠŇOVÝM DŽEMOM
160g najemno postrúhanej mrkvy
100g kokosového oleja (rozpustiť)
210g rozmixovaných ovsených vločiek (mixovala som ponorným mixérom)
1/2 prášku do pečiva s vínnym kameňom
pol lyžičky Bourbon vanilky v prášku
višňový, slivkový alebo akýkoľvek iný tuhý džem (ideálne domáci bez použitia želírovacích látok – tie síce pomáhajú k rýchlejšiemu stuhnutiu džemu pri varení, no v pečive zvyknú rýchlo vytiecť).
Postup:
Očistíme a nastrúhame si mrkvu. Pomelieme alebo zmixujeme si ovsené vločky a spolu s práškom do pečiva a Bourbon vanilkou ich primiešame k mrkve. Rozpustíme si kokosový olej a primiešame. Necháme odpočívať asi 30 minút, potom cesto rozvaľkáme a pohárom vykrajujeme kolieska. Na každé koliesko položíme kôpku lekváru a zavinieme. Poukladáme na papier na pečenie a pečieme na 180st. asi 20-30 minút. Necháme vychladnúť a potom poprášime cukrom zmiešaným s vanilkou. Mňam 🙂
ČOKOLÁDOVÝ TERMIX ALEBO PRIBINÁČIK
1 tvaroh (dala som poctivý tučný hrudkovitý)
1 kyslá smotana (alebo biely jogurt)
cukor (z kokosových kvetov)
vanilkový cukor s Bourbon vanilkou (majú v DM)
2-3 vrchovaté lyžice kakaa
Všetko som spolu zmixovala, je dôležité ochutnávať a doladiť si to podľa svojej chuti. Ja som ho chcela viac kakaový ako sladký, tak som dosypávala kakao. Ozdobíme si ovocím podľa chuti a sezóny. Ak chceme vanilkový, môžeme si dat len Bourbon vanilku, ak chceme banánový, rozmixujeme si banán miesto sladidla. Kombinácii je veľa 🙂
MAKOVO-VIŠŇOVÁ BÁBOVKA (BEZ MÚKY, BEZ MLIEKA)
5 vajec (rozdelíme na žĺtky a bielka)
70g trstinového cukru
70g xylitolu
200g mletého maku
50g mandľovej múky (mletých mandlí)
šťava z 1 limety
1 lyžička Bourbon vanilky
1 dcl kokosového oleja (roztopeného)
0,5 dcl vody
½ balíčka bezfosfátového prášku do pečiva (Vínny kameň)
vykôstkované višne (použila som mrazené, môžete dať aj zavárané)
kokos a kokosový olej na vymazanie formy
Postup:
Príprava je rýchla, takže si zapneme rúru a vymastíme si formu, ktorú vysypeme kokosom
Žĺtka vymiešame s cukrom, xylitolom a vanilkou do hladkej masy. Pridáme olej, vodu, mak, prášok do pečiva, mandľovú múku, šťavu z limety a premiešame. Vyšľaháme si sneh, ktorý opatrne zapracujeme do cesta. Cesto nalejeme do formy a nasypeme višne, ktoré troška pozatláčame do cesta, aby nám na povrchu nezhoreli.
Pečieme na 180st. asi 40 minút, ale skúšame špáradlom, resp. špajlou. Po upečení necháme bábovku asi 20 minút vychladnúť, potom ju vo forme obídeme neostrým predmetom, aby sa uvolnila od okrajov a vyklopíme na tanier. Môžeme poprášiť práškovým cukrom. Podávame s višňami, ideálne s višňami v alkohole
CELOZRNNÁ ŠPALDOVÁ VIANOČKA
1 šálka (250 ml) mlieka (rastlinného)
2 cm roztopeného masla (50g)
1 vajce do cesta
1 šálka polohrubej múky
2 šálky celozrnnej špaldovej hladkej múky
4 lyžice cukru (použila som 2 lyžice xylitolu a 2 lyžice trstinového cukru)
1 vanilkový cukor
1 malá lyžička soli
1 sáčok sušeného droždia (alebo ½ klasického droždia)
1 hrsť hrozienok (ak dávate cesto do robota/pekárne, pridávajte hrozienka až pred koncom miesenia, aby ste mali vo vianočke celé kúsky hrozienok)
1 vajce na potretie
lupienky mandlí
Postup:
V uvedenom poradí zmiešame všetky suroviny v domácej pekárni. Ak robíme ručne, najskôr dáme múku, ale v podstate na poradí nezáleží smile emoticon
Cesto dáme kysnúť na teplé miestečko pod utierku. Keď je krásne guľaté, preložíme ho na pomúčenú dosku, rozdelíme na 4 alebo 6 častí, vyrobíme vrkoče a zapletáme. Preložíme na plech a necháme ešte podkysnúť pod utierkou na teplom mieste (aspoň 20-30 minút) Potom potrieme rozšťahaným vajíčkom, posypeme lupienkami mandlí (ja som nemala) a dáme piecť. Piekla som pri 180st. asi 23 minút v nepredhriatej rúre, treba si to sledovať, keďže každá rúra pečie inak.
JEMNÉ VANILKOVÉ PIŠKÓTY
3 vajcia
60g trstinového cukru
75g celozrnnej špaldovej múky
šťava z ½ citróna
½ lyžičky Bourbon vanilky
Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme spolu s cukrom do peny, pridáme citrónovú šťavu, vanilku a múku. Vypracujeme hladké cesto, do ktorého primiešame sneh z 3 bielkov. Jemne ich vareškou spojíme a na plechu vystlanom papierom na pečenie tvarujeme lyžičkou malé kôpky – piškóty. Nechávame medzi nimi dostatočné medzery, pretože sa ešte roztečú. Pečieme na 180st. asi 10 minút. Z uvedeného množstva výjdu asi 2 plechy piškót.
ČOKOLÁDOVO – MÄTOVÉ MUFFINY
170 g hladkej špaldovej celozrnnej múky
80 g ovsenej múky (alebo rozmixované ovsené vločky)
130 g cukru (sirupu)
100 g kokosového oleja
150 g mätovej čokolády s vysokým podielom kakaa
2 vajcia
2 lyžičky bourbon vanilky
250 g smotanového bieleho jogurtu
1 lyžička vínneho kameňa (bezfosfátového prášku do pečiva)
štipka soli
Do misky nasypeme najskôr suché suroviny a dobre ich premiešame. Potom pridáme rozpustený kokosový olej a čokoládu. Ideálne je rozpúšťať olej spolu s čokoládou v jednej nádobe najlepšie nad parou. Pridáme dve celé vajcia, jogurt a cesto dobre premiešame. Pripravíme si formu na muffiny, ktorú vystelieme košíčkami alebo nastrihaným papierom na pečenie. Opatrne lyžičkou do ⅔ plníme cesto a celý plech vložíme do rúry predhriatej na 180st. Následne teplotu znížime na 150st. a pečieme, kým je potrebné. Cesto skúšame špáradlom, ak je špáradlo suché, cesto je upečené a nie je dôvod nechávať muffiny dlhšie v rúre. Tmavé cesto je dosť klamlivé, preto radšej viackrát skúšame, aby nám muffinky nezhoreli.
Z uvedeného množstva surovín nám výjde asi 16ks muffin
TIP: k čokoládovo-mätovej kombinácii sa skvele hodí akékoľvek ovocie – jahody, čerešne, banán… Pokojne ho môžeme pridať aj do cesta alebo ním dekorujeme až na záver po upečení, tak si ovocie zachová všetky zdraviuprospešné látky a aj intenzívnu chuť. Pridať tiež môžeme oriešky a na vrch sa fantasticky hodí čerstvo vyšľahaná šľahačka 🙂
MORAVSKÉ KOLÁČE
100 g ovsenej múky
100 g bielej špaldovej hladkej múky
100 g celozrnnej špaldovej krupice
50 g mäkkého masla
1/2 balíčka sušeného droždia
1 lyžica cukru (z kokosových kvetov)
150 ml vlažnej vody
štipka soli
Uvedená dávka vyjde na asi 13 koláčov (záleží od veľkosti)
Plnka:
1 tvaroh
hrsť hrozienok
1 lyžička škorice
pol lyžičky citrónovej kôry
1 lyžička kokosového cukru
domáci slivkový lekvár
Na mrveničku:
50 g masla
cca 3/4 šálky špaldovej celozrnnej krupice
1 lyžica kokosového cukru
1 lyžička škorice
Múky zmiešame, pridáme cukor, sušené droždie, štipku soli. Pridáme vodu a mäkké maslo, vypracujeme hladkú hmotu, ktorú prikryjeme čistou utierkou a necháme ju asi 1 hodinu odpočívať. Príliš nenakysne, ale to vôbec nevadí. Potom zmes vyvaľkáme na pomúčenej doske a pohárom vykrajujeme kolieska. Do stredu každého kolieska dáme lyžicu tvarohovej zmesi, ktorú urobíme jednoducho tak, že všetky zložky (okrem džemu) zmiešame. Tvaroh obalíme cestom, zloženou stranou uložíme na plech a prstami v strede bochníka vytvarujeme jamku, do ktorej dáme lyžicu domáceho slivkového lekváru. Keď sú všetky bochníčky pripravené, pripravíme si mrveničku: Mäkké maslo zmiešame s cukrom, škoricou a krupicou tak, aby nám medzi prstami vzniklo mrvivé cesto. Posypeme každý koláčik mrveničkou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na asi 20 minút. A koláčiky sú hotové, na záver ich môžete posypať práškovým cukrom.
DOMÁCE OREO, recept tu
Viac receptov nájdete v mojich knihách Moje skvelé jedlo a Moje skvelé koláčiky 🙂
3 Responses
MaryMJ
Hello! My name is MaryMarkova, our compane need to advertise on your website. What is your prices? Thank you. Best regards, Mary.
moje.jedlo
hello Mary, please, send me an email: mojejedlo@gmail.com Thanks!
NAJLEPŠIE NÁTIERKY - Moje Jedlo
[…] tomto článku zase nájdete moje minuloročné tipy na sladké desiate, oveľa viac tipov, čo zabaliť školákovi na desiatu, aby mal dostatok energie, nájdete v […]