Chlieb / pečivo / pizza · Články · Dezerty bez lepku · Dezerty s múkou · Dobroty z kvásku · Šaláty / nátierky · Vegan · Vegetarián

23 maškŕt na veľkonočný stôl

Veľká noc je tu 🙂 A tu je zopár mojich tipov, ako ju prežiť čo najchutnejšie 🙂 Či už sa inšpirujete sladkými dezertmi, šalátmi, likérmi, kváskovými dobrotami alebo slaným pečivom, želám Vám krásne, chutné a pokojné prežitie veľkonočných sviatkov 🙂

ČOKOLÁDOVO – KOKOSOVÉ HNIEZDA

100 g 70% čokolády
1 lyžička kokosového oleja
½ šálky bio kokosu
(podľa chuti môžete pridať med alebo iné sladidlo)

Na ozdobenie – mandle v čokoláde

Čokoládu spolu s kokosovým olejom rozpustíme nad parou a zmiešame s kokosom. Na papier na pečenie lyžicou opatrne nanesieme trochu zmesi a vytvarujeme tvar hniezda. Do stredu opačnou stranou lyžice vytlačíme jamku – na vajíčka, resp. mandle v čokoláde. Necháme stuhnúť na chladnom mieste. Potom naplníme vajíčkami a podávame ako efektný dezert. Hniezda môžeme plniť aj krémom alebo šľahačkou – napr. kokosovou.

Viac sladkých receptov bez lepku nájdete tu.

VEĽKONOČNÝ MAZANEC ZO ŠPALDOVEJ MÚKY S BRUSNICAMI A PEKANOVÝMI ORECHMI

Potrebujeme:
350 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
250 g bielej hladkej špaldovej múky
100 g cukru z kokosových kvetov
1 lyžička bourbon vanilky v prášku
250 ml mlieka
½ kocky droždia
3 vajcia
80 g masla
2 lyžice smotany (jogurtu)
½ lyžičky soli
2 hrste brusníc (hrozienok)
1 hrsť pekanových (vlašských) orechov + na ozdobenie (aj lupienky mandlí)

Z vlažného mlieka, 1 lyžice cukru a kvasníc urobíme kvások. Potom pridáme 2 vajcia (tretie je určené na potretie), múku, cukor, vanilku, štipku soli, rozpustené maslo a smotanu. Ak miešame cesto v pekárničke, orechy, ani ovocie nepridávame hneď, aby ho pekáreň nerozomlela na malinké časti, ale až v druhej časti miesenia cesta. Ak pracujeme s cestom ručne, môžeme orechy aj ovocie pridať hneď. Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste prikryté utierkou asi 30 minút. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti: jednu o trošku väčšiu ako druhú. Každú časť rozdelíme na 3 časti, spolu nám teda vznikne 6 bochníčkov. Vezmeme si bochníčky z väčšej časti, vytvarujeme z nich dlhé šulce a zapletieme ich do vrkoča. Konce spojíme a preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. To isté urobíme s bochníčkami z menšej časti, zapletený veniec položíme na prvý veniec, všetko potrieme vajíčkom, ozdobíme orechmi a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov podľa potreby. Neskôr môžeme teplotu znížiť, aby sa aj v hrubej časti pletenec dopre prepiekol. Skúšame špáradlom, hlavne v najhrubšej časti. Ak zostáva špáradlo (špajla) suché, veniec môžeme vybrať a ozdobiť podľa chuti.

MAKOVÉ MUFFINY BEZ MÚKY S KOKOSOVOU ŠĽAHAČKOU A SUŠENÝMI BRUSNICAMI

3 vajcia
50 g cukru
40 g kokosového oleja
130 g mletého maku
1 lyžička škorice
1 lyžička vínneho kameňa (prášku do pečiva)

kokosová smotana (ak nie ste alergici, pokojne použite klasickú 33% šľahačkovú smotanu)

Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky vyšľaháme na sneh, žĺtky dáme spolu s cukrom do misy a vymiešame do peny. Potom pridáme aj rozpustený (ale nie horúci) olej, vajce, mletý mak, vínny kameň a škoricu. Dobre premiešame a na záver opatrne primiešame sneh z 3 bielkov. Pridáme hrsť sušených brusníc, premiešame a cesto rozdelíme lyžičkou do pripravených košíčkov v muffinovom plechu. Pečieme na 180 stupňoch asi 12-15 minút.
Po vybratí necháme vychladnúť. Kokosovú šľahačku vyšľaháme ako klasickú a potom ňou dekorujeme upečené mufiny. Ozdobíme mandlami v čokoláde a podávame.

Viac receptov bez mlieka nájdete tu.

PANNA COTTA VAJEČNÝ LIKÉR

Už ste skúšali túto skvelú panna cotu z mojej knihy Moje skvelé jedlo? Odporúčam 🙂 Ja ju robím tento rok znova, jej chuť je typicky veľkonočná 🙂Ak knižku nemáte, nezúfajte, tu je recept 🙂

Suroviny:
200ml mlieka
4 plátky želatiny (alebo 2,5g agaru)
1 lyžička Bourbon vanilky
1 lyžica xylitolu alebo trstinového cukru
2 žĺtky
1 lyžica rumu (alebo podľa chuti) alebo rumovej esencie

Ak pripravujeme želatinu z plátkov, postup je nasledovný:
Plátky želatiny ponoríme do misky s vodou na 10 minút, aby sa napučali. Do hrnca dáme variť mlieko a cukor. Keď je cukor rozpustený, pridáme vyžmýkanú želatinu a zahrievame ju (nevaríme!), kým sa nerozpustí.
Ak pripravujeme želatinu z agaru, postup je nasledovný:
Mlieko dáme variť s cukrom do hrnca. Keď sa blíži bod varu, prisypeme 2,5g agaru a varíme spolu 5-6 minút, neustále miešame.
Vo vedľajšej miske šľaháme žĺtky s rumom (alebo rumovou esenciou) a vanilkou. Postupne za stáleho šľahania lyžičkou zapracovávame želatínové mlieko. Lyžičkou preto, aby sa vajcia nezrazili. Vyšľaháme všetko do podoby vaječného likéru, nalejeme do pripravených nádob a dáme stuhnúť do chladničky. Z uvedeného množstva nám výjdu asi 2 porcie.

DOMÁCI VANILKOVÝ LIKÉR Z BIELEJ ČOKOLÁDY, recept tu

ŠALÁT ZO SUROVEJ BROKOLICE

Neľakajte sa – určite sa surovou brokolicou neotrávite, ba naopak, dodáte telu všetky vitamíny, ktoré brokolica obsahuje, v tej najlepšej forme 
Recept na tento šalát mám od kolegynky Helenky. Priznám sa, že keď mi prezradila recept naň, bola som v pomykove. Ako môže chutiť všetko dohromady? Ale vyskúšala som a odvtedy je mojim favoritom. A aj každej návšteve veľmi chutil. Vyskúšajte tiež.

Potrebujeme:
ružičky z 1 brokolice nasekané na drobné kúsky (hrubé časti použite napr. do polievky)
2 – 3 mrkvy
2 hrste nasucho opečených mandlí
1 – 2 pásiky na kocky nakrájanej opečenej slaninky
hrsť hrozienok
červená cibuľa alebo šalotka na mesiačiky
1 veľká kyslá smotana

Brokolicu nasekáme na drobno (čo najmenšie kúsky), mrkvu nastrúhame, mandle opečieme nasucho, slaninku vyškvaríme, cibuľu nakrájame na mesiačiky, primiešame hrsť hrozienok, ochutíme soľou, korením a všetko dobre premiešame aspolu s kyslou smotanou. Necháme odležať aspoň 2 hodiny a podávame. Skvele sa hodí aj k pečenému mäsu.

VAJÍČKOVÝ ŠALÁT S MEDVEDÍM CESNAKOM

Potrebujeme:
1 biely cottage cheese
2 vajíčka na tvrdo
1 jarná cibuľka
2 lyžičky pesta z medvedieho cesnaku (recept tu)
soľ, korenie

Vajíčka nakrájame a spolu s ostatnými surovinami zmiešame dohromady. Necháme odležať na chladnom mieste a podávame.

Tento šalát môžete urobiť aj z uvarených vajíčok, ktoré vám zostanú po Veľkej noci.
DOMÁCI KVÁSKOVÝ CHLIEB, recept tu.
Viac receptov na chlieb a pečivo nájdete tu.
Mrkvová roláda s orechovo tvarohovým krémom, recept tu
Domáci parížsky šalát, recept tu
Pomarančový chlebík, recept tu
Srdiečka z odpaľovaného cesta, recept tu
Zamatová roláda, recept z knihy Recepty našich starých mám alebo tu
Veľkonočná plnka s medvedím cesnakom, recept tu
Vaječný likér, recept tu
Lieskovcová torta s tvarohovým krémom bez múky, recept tu
Parmezánové tyčinky tu
Pizzové mafiny po slovensky, recept tu
Cviklovo orechový šalát
Potrebujeme:
2 stredne veľké cvikly
½ červenej cibuľky
1 strúčik cesnaku
½ Feta syru
kyslá smotana (alebo jogurt)
väčšia hrsť vlašských orechov
balzamikový ocot
korenie
Dáme si uvariť cviklu, najlepšie deň vopred (trvá to asi hodinku, možno ani nie). Cibuľu nakrájame na drobné kúsky, pridáme postrúhanú cviklu (strúhame na veľkých okách), výdatne polejeme balzamikom a necháme chvíľočku postáť. Na to nastrúhame na tom istom strúhadle Feta syr, pridáme nahrubo nasekané orechy, pomelieme čierne korenie, pridáme smotanu a všetko spolu dobre premiešame. Necháme postáť v chladničke a skvelá večera alebo príloha k mäsu je na svete smile emoticon A bez výčitiek..
Coleslaw
Potrebujeme:
obyčajnú kapustu,
mrkvu
kyslú smotanu alebo jogurt
trošku majonézy – pre tých, ktorí nechudnú
cibuľa
zálievka: vínny ocot (biely alebo červený), soľ, trstinový cukor, citrónová šťava, mleté čierne korenie.Kapustu aj mrkvu nakrájame na drobno alebo ešte lepšie – nastrúhame. Pomer kapusty a mrkvy je asi 1 malá kapusta (alebo ½ veľkej) a 4 mrkvy. A 1 malá cibuľa. Všetko zmiešame dohromady aj spolu so zálievkou. Tú robím od oka vždy podľa množstva šalátu. Je to približne: 2 lyžice vínneho octu, šťava z 1 citróna, pol lyžičky soli, 1 lyžica cukru, 3 otočenia mlynčekom pri mletí korenia. Všetko dobre zmiešame, necháme na chladnom mieste postáť aspoň 1 hodinku, aby sa chute prepojili. Potom podávame.
Tvarohové pagáčiky s olivami, recept tu
Kváskové bryndzovo paprikové krekry, recept tu
Ľahká lyžicová torta, recept tu

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách.

One thought on “23 maškŕt na veľkonočný stôl

Pridaj komentár