Home made

3 spôsoby ako uchovať jahody v raw kvalite

Ak uprednostňujete chuť a vitamíny čerstvého ovocia, asi vás na džem veľmi nenahovorím. Mám tu však riešenie, pretože ja sama rada siaham po viacerých možnostiach a teda okrem džemu jahody uchovávam aj týmito spôsobmi. Ak ovocie sušíte na teplote do 42 stupňov Celzia, zachová si oveľa viac vitamínov a enzýmov, ako pri vyššej teplote. Varom sa väčšina z nich stráca úplne. Dobrý spôsob uchovania ovocia je aj

Mrazenie:IMGP3152

Jahody odstopkujem, umyjem a poukladám na tácku alebo tanierik dole „hlavou“, teda časťou, na ktorej bola stopka kvôli stabilite, aby sa mi po ceste do mraziaku a ani v ňom „nerozutekali“… IMGP3185

Vložím ich aj s tanierom do zásuvky v mraziaku a čakám asi 3 hodinky. Potom ich vyberiem, preložím do misky a mrazím ďalej…
IMGP3186

Takto zmrazené ovocie bude aj po rozmrazení krásne oddelené. Bude však trošku vodové, tomu však už žiadnym trikom nezabránime, je to pri mrazení prirodzený jav.

Sušenie:

IMGP3245

Jahody odstopkujeme, umyjeme, nakrájame na asi 0,5 cm plátky a rozmiestnime na sito v sušičke. Jahody obsahujú veľa vody, preto robíme radšej hrubšie plátky, aby nám z nich po vysušení niečo zostalo. Takto pripravené ovocie sušíme na stupni do 42 stupňov podľa potreby (záleží od hrúbky plátkov), ideálne cez noc. Veľmi dôležíté je vyberať najlepšie čerstvo obraté a nepoškodené plody, jahody nesmú byť „ťuknuté“, lebo by sa nám mohla celá várka cez zimu v pohári skaziť. Sušené jahody majú rozmanité využitie, okrem mlsania „len tak“ ich môžeme pridávať do čaju, kaší, či nápojov.IMGP3247

Ovocná koža:IMGP3270

Tiež pripravujeme sušením, no trošku kratšie a inak. Jahody rozmixujeme ponorným mixérom spolu s citrónovou šťavou (pozor na kôstky). Papier na pečenie nastriháme na potrebnú veľkosť, resp. dĺžku alebo použijeme špeciálny plát na kože, ktorý sa dá dokúpiť k sušičke. Ja mám však lepšiu skúsenosť s obyčajným papierom na pečenie. Rozotrieme rozmixované pyré na pripravený papier v hrúbke, akú chceme, neodporúčam robiť príliš hrubý, no ani tenký náter, zle sa bude odstraňovať. Položíme na sito v sušičke a opät zapneme sušenie do 42 stupňov Celzia. Sušíme podľa hrúbky, cca 4-6 hodín. Potom papier odstránime a kožu zvinieme. Uskladníme vo vzduchotesnej nádobe. IMGP3271

One thought on “3 spôsoby ako uchovať jahody v raw kvalite

Pridaj komentár