Pred časom som kdesi zahliadla tento koláč. Zaujal ma natoľko, že som si povedala, že ho vyskúšam a ak bude dobrý, zaradím ho aj do knihy. Dnes bol teda deň D a poviem Vám… to je jedna báseň! Až taká, že Vám ho musím hneď posunúť aj sem, nech si ho môžete urobiť skôr, ako výjde kniha, lebo, priatelia – je to pecka 🙂 Taký ani moja babka nerobila! Netuším, či zostane na raňajky…
I keď sa veľmi podobá na „pudingoš“, nie je to celkom ono. Babka pochádza z Poľska (ale poznajú ho aj na ukrajine, či v bielorusku). Názov má pôvod v slove babička a zrejme vyjadruje bohato nazbierané sukne starších žien. Vyskúšajte ju aj vy podľa môjho receptu:) PS: robte rovno z dvojitej dávky 🙂
Na cesto potrebujeme:
110 g polohrubej celozrnnej špaldovej múky
75 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
35 g hladkej bielej špaldovej múky
40 g trstinového cukru
100 g teplej vody
1/4 kocky droždia
65 g kokosového oleja (alebo mäkkého masla)
štipka soli
1 žĺtok
Na mandľovú náplň potrebujeme:
3 lyžice mandľového masla
2 hrste nasucho opečených a pomletých mandlí
2 hrste vopred namočených hrozienok
Na makovú náplň potrebujeme:
3 lyžice slivkového (alebo iného) lekváru
3 lyžice mletého maku
1 hrsť vopred namočených hrozienok
Do teplej vody dáme za lyžicu (z odváženého množstva) cukru a rozdrobíme droždie. Jemne premiešame a necháme na linke 10 minút postáť, kým sa nevytvorí kvások. Do misky dáme múky, cukor, štipku soli, rozpustený kokosový olej, žĺtok a kvások, vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť pri izbovej teplote. Trvá to asi 30 minút. Zatiaľ si pripravíme plnky.
Hrozienka zalejeme vodou a necháme ich napučať. Tesne pred plnením babky ich zlejeme. Mandle nasucho opečieme, necháme vychladnúť a potom pomelieme na hrubšie kúsky.
Keď je ceto nakysnuté, rozrežeme ho na polovicu a z každej časti vyvaľkáme na pomúčenej doske asi 0,3 cm hrubý plát. Prvý plát potrieme mandľovým maslom, posypeme mandľami a väčšou časťou zliatych hrozienok (vodu vylejeme). Cesto zavinieme a odložíme bokom. Vyvaľkáme aj druhú polovicu cesta, ktorú potrieme lekvárom, posypeme makom, zvyšnými hrozienkami a zatočíme. Potom oba záviny prepletieme, zahneme konce a takto vytvorený vrkoč prenesieme do pekáčika, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Celý pekáčik prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť aspoň hodinu. Potom rozpálime rúru na 180 stupňov. Vrkoč potrieme vodou a posypeme orechmi. Vložíme do rúry a pečieme asi 25 – 30 minút (záleží od rúry). Keď je koláč upečený, vyberieme ho aj s papierom na pečenie na mriežku, papier odstránime a babku necháme vychladnúť. Potom nakrájame a podávame napríklad so špaldovou kávou
2 Responses
23 tipov na sladkú desiatu - Moje Jedlo
[…] Babka s makovo mandľovou plnkou, recept BABKA S MAKOVO – MANDĽOVOU PLNKOU (bez mlieka) […]
23 tipov na sladkú desiatu - Moje Jedlo
[…] Babka s makovo mandľovou plnkou, recept tu […]