Už dlhšie som sa chystala zverejniť vám tento ú-žas-ný recept. Fakt je to strašná dobrota, ktorá stojí za to. To mäkučké voňavé cesto plné čokolády a orieškov skrátka musíte milovať od prvého zahryznutia… Ja budem nabudúce určite robiť dvojitú dávku, lebo po tej prvej sa nestihlo ani zaprášiť. Ak ste alergici na orechy, pokojne ich vynechajte alebo nahraďte druhom, ktorý tolerujete. Prípadne skúste aj iné plnky, napríklad makovú s jablkami. Fantázii sa medze nekladú…
Potrebujeme:
15 g mlieka
5 g droždia
30 g cukru
1 vanilkový cukor
3 vajcia
125 g mäkkého masla
250 g hladkej múky
štipka soli
Plnka:
200 g čokolády (100 g na varenie, 100 g mliečna)
2 hrste vlašských orechov
Mlieko na potretie
Vezmite si malý hrnček a odvážte 15 g mlieka. Je to naozaj málo, ale nebojte sa, bude to fungovať. Z odmeraného množstva cukru odoberte lyžičku a primiešajte ju do vlažného mlieka. Pridajte 5 g droždia a nechajte vzísť kvások. V miske rozmiešajte celé vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom, pridajte múku, štipku soli, vykysnutý kvások a zmäknuté maslo. Vypracujte lepivé cesto, prikryte ho fóliou a nechajte odpočívať cca 2 – 3 hodinky. Zatiaľ si nad parou rozpustite čokoládu a nechajte vychladnúť. Keď cesto zdvojnásobí objem, vyberte ho na pomúčenú dosku a vyvaľkajte do tvaru obdĺžnika. Potrite ho rozpustenou vychladnutou čokoládou, výdatne posypte nasekanými orechmi a natesno zaviňte. Roládu prerežte a vzniknuté časti opatrne (aby sa oriešky nevysypali) poprekladajte jednu cez druhú. Formu na chlebík vystelte papierom na pečenie a pripravenú babku do nej preložte. Teraz ju nechajte prikrytú ešte podkysnúť cca hodinku. Potom ju vložte do rúry vyhriatej na 170 stupňov a pečte asi 30 minút. Keď sa už bude babka javiť ako upečená, skúste špáradlom, či sa naň nebude lepiť. Ak nie, je hotová, môžete ju vybrať. Povrch babky ešte teplý potrieme/pofŕkame mliekom, aby zostala vláčna. Krájame až po úplnom vychladnutí.
Pridaj komentár