DOMÁCE BAGETY S ĽANOVÝMI SEMIENKAMI

- 4

Keď som pripravovala nakladanú grilovanú papriku (recept tu), premýšľala som nad tým, čo by sa k nej hodilo. A napadlo mi, že také domáce bagety by nemuseli byť vôbec zlý nápad. Tak som ich teda urobila 🙂 A recept je dokonca hrčekový 🙂

Update z 13.11.2017 – rozhodla som sa, že tento recept skúsim prerobiť na kváskový, výsledok bol nad moje očakávania – skrátka perfektný. Ak sa obávate zdĺhavej prípravy, nemajte obavy. Okrem hlavného pečenia vám premena kvásku a staranie sa oň zaberie len pár minút z vášho času, kvások si potom žije svojim životom. O tom, ako si založiť kvások, starať sa oň a upiecť svoj prvý chlebík sa dočítate v článku Príbeh chleba. Teraz teda máte 2 verzie tejto dobroty, kváskovú (na tmavom pozadí) a kvasnicovú (na bledom pozadí), ktorú si vyberiete?

IMGP4142

Na kvasnicovú verziu potrebujeme:

1 šálku vody

1 šálku ovsenej múky

1 šálku bielej špaldovej hladkej múky

1/2 šálky celozrnnej špaldovej hladkej múky

múka naviac na podsypávanie

1 lyžičku soli

1 lyžicu cukru

½ balíčka sušeného droždia

2 lyžice olivového oleja

2 lyžice ľanových semienok

Šálka s objemom 250 ml, môžete si pomôcť domácou pekárňou.

Na kváskovú verziu potrebujeme:

1 šálku vody

1 šálku ražno – pšeničnej múky pre domáce pekárne

1 šálku bielej špaldovej hladkej múky

1/2 šálky celozrnnej špaldovej hladkej múky

múka naviac na podsypávanie

1 lyžičku soli

5 veľkých lyžíc špaldového kvásku (o tom, ako ho urobiť píšem nižšie)

2 lyžice ľanových semienok

Šálka s objemom 250 ml, môžete si pomôcť domácou pekárňou.

IMGP4100

Kvasnicová verzia: Ja som si pomohla domácou pekárňou, najskôr som naliala vodu, potom pridala droždie, múky, olivový olej a semienka. Zapla som program na miesenie cesta a počkala, kým vykysne. Potom som nakysnuté cesto vybrala, vypracovala na pomúčenej doske bochník, ktorý som rozvaľkala na asi 1 cm hrubý plát. IMGP4101

Nožom som ho rozdelila na dve časti, vznikli mi dve bagety. Môžete ho rozdeliť aj zvisle na 3 časti. IMGP4103

Každú z častí zrolujeme, zahneme kraje a preložíme na plech vystlaný papierom.IMGP4106

Narežeme povrch bagiet, prikryjeme čistou utierkou a necháme ešte aspoň 30 minút podkysnúť (aj viac).IMGP4113

Potom pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov do chrumkava. Pred pečením môžeme potrieť povrch bagiet slanou vodou.

Kvásková verzia: Ražný kvások prevedieme na špaldový: vzala som 7 dcl pohár, dala doň 2 lyžice ražného kvásku, primiešama bielu špaldovú múku a vodu tak, aby vzniklo „cesto“ cca do polovice pohára. Kvások som nechala voľne na linke, keď svoj objem zdvojnásobil (teda narástol až po okraj 7 dcl pohára), žačala som s ním pracovať. Tento proces trval asi 4 – 5 hodín.

Potom som z tohoto cesta zamiesila bagety. Do misy som nasypala múku, pridala kvások, vodu, semienka a soľ. Rukou som vypracovala cesto a nechala ho 2 hodinky odpočívať v miske pod utierkou. Potom som cesto preložila na dosku, predelila na 2 časti (2 bagety), zahnietila ešte s trochou múky a prikryté nechala odpočívať na pomúčenej doske. Ráno (teda asi po 6 hodinách) som z neho vytvarovala bagety, narezala a dala piecť. Dĺžka kysnutia vždy záleží od teploty v miestnosti a od kvality kvásku. Takže čas, ktorý uvádzam, je orientačný, treba sa riadiť zrakom a skúsenosťami s pečením kysnutého cesta (resp. okom – ak cesto narástlo, je vykysnuté). Pečiem tak, že rúru spolu s plechom dobre vyhrejem a potom na plech bagety alebo iné pečivo/chlieb, preložím. Pečieme asi 20 minút, potom necháme dobre vychladnúť a podávame. Najlepšie sú s maslom 🙂

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

4 Responses

  1. Barbora
    | Odpovedať

    Ak mozem poradiť, ak pripravujete cesto v domácej pekárni, najskôr sa pridávajú tekuté suroviny az potom sypké a droždie. Inak recept super vyskúšam ?

     
    • moje.jedlo
      | Odpovedať

      Áno, máte pravdu, preto som najskôr naliala vodu 🙂

       
  2. […] Eintopf, teda jedlo z jedného hrnca, skvele využijete nielen na dovolenke, ale aj bežne doma, keď sa Vám nechce dlho stáť pri sporáku a narobiť veľa neporiadku ? Jednoducho všetko vložíte do jedného hrnca a je to. Do tohoto eintopfu som zakomponovala letnú zeleninu – paradajky a papriku. Pokojne pridajte aj cuketu. Na “prilepšenie” som pridala domácu klobásku a na záver nechala v rúre rozpustiť mozzarelu… Jeme jednoducho s bagetkou (recept napr tu). […]

     
  3. […] máte ražný kvások, prerobiť na špaldový ho môžete tak, ako v tomto kváskovom recepte (pod tmavou fotkou  bagiet kvásková verzia). Čiže do veľkého […]

     

Pridaj komentár