Aj bylinky sú teraz v kurze, krásne voňavé a chutné. Ponúkam jednoduchý spôsob, ako ich využiť a uchovať na „horšie časy“. Pri tomto recepte môžete pokojne použiť plnú dávku bazalky alebo špenátu, ja som urobila zmes. Toto pesto robievam aj na jar z medvedieho cesnaku 🙂 Dôležité je použiť kvalitný olej, najlepšie olivový. A využitie je široké – na hrianky, cestoviny, do krémovej polievky, potrieť pizzu, či slaný posúch… V chladničke vydrží dlho, ale je dôležité, aby bol olej až nad okraj (olej konzervuje). Do pôvodnej receptúry patrí aj syr (parmezán), ale kvôli plánovanému dlhšiemu skladovaniu som ho radšej priamo do pesta nedala, vždy sa však dá podľa potreby doplniť.
Potrebujeme:
2 hrste bazalkových listov
2 hrste špenátových listov
hrsť – dve kešu
kvalitný olivový olej
štipka soli
Kešu vopred zomelieme. Ak nechceme RAW verziu, môžeme ich predtým nasucho opiecť. Do mixovacej nádoby (použila som vysokú misku a ponorný mixér) vložíme umyté a osušené zelené lístky bazalky aj špenátu, zomleté kešu, štipku soli a trochu oleja, aby sa nám dobre mixovalo. Rozmixujeme na hladkú masu, ktorú preložíme do uzatvárateľnej nádoby a dolejeme olej až nad okraj. Skladujeme v chladničke 🙂
Zmes môžeme použiť napríklad ako omáčku na špagety…
Alebo ním potrieme pizzu, či posúch…
Recept na otrubovú pizzu nájdete https://www.facebook.com/mojejedlo/photos/a.1110688822290804.1073741855.833897606636595/1114147058611647/?type=3&theater
3 Responses
SUŠENÉ PARADAJKY V OLEJI - Moje Jedlo
[…] si z nich čo najviac aj na chladnejšie dni ? Z bazalky odporúčam urobiť pesto (recept tu), z paprík túto neskutočnú dobrotu s kozím syrom (recept tu). A jedným zo spôsobov, ako […]
SUŠENÉ PARADAJKY V OLEJI - Najlepšie blogy
[…] najviac aj na chladnejšie dni Z bazalky odporúčam urobiť pesto (recept tu), z paprík túto neskutočnú dobrotu s kozím syrom (recept tu). […]
CESTOVINY S BAKLAŽÁNOM, RICOTTOU A PESTOM - Moje Jedlo
[…] 2 – 3 lyžice pesta (bazalkové alebo iné, inšpirujte sa tu) […]