Tiež občas vo vašej domácnosti nastane situácia, že sa vám v chladničke nahromadí veľa bielok? Najmä cez Vianoce, keď do vianočky, lineckých, či iných koláčikov idú hlavne žĺtky… Tu je môj recept na známe sucháriky s orechmi, použila som pohankovú múku, ak ju nemáte, dajte špaldovú (špalda však obsahuje lepok). Taktiež som myslela na tých, ktorí nemôžu mliečnu bielkovinu – použila som kokosový olej.
Potrebujeme:
4 bielky
100 g cukru (práškového)
100 g pohánkovej múky (alebo ak tolerujete lepok, tak hladkej špaldovej)
120 g orechov (zmes rôznych: vlašské, mandle, kešu, lieskovce…)
50 g rozpusteného kokosového oleja (alebo masla, ak tolerujete mliečne výrobky)
¼ prášku do pečiva bez fosfátov (vínny kameň)
Bielky vyšľaháme s cukrom na hustú kašu, šľaháme dostatočne dlho, aby sa cukor rozpustil a spojil s bielkami. Pridáme múku s práškom do pečiva a rozpustený kokosový olej.
Orechy zomelieme na hrubo, môžeme časť zomlieť na jemno a časť len nasekať. Pridáme ich do cesta a celé cesto nalejeme do srnčieho chrbáta vystlaného papierom na pečenie. Pečieme na 180 stupňov asi 30 minút, treba to sledovať. Necháme dobre vychladnúť (najlepšie do druhého dňa), potom nakrájame na tenké plátky a sušíme v rúre.
Pridaj komentár