Nepoznám nikoho, kto by nemal rád cestoviny. Pripraviť sa dajú na milión spôsobov, jednou z našich obľúbených omáčok je práve bolonská omáčka. Pripravuje sa veľmi jednoducho, dokonca ju môžete využiť aj pri príprave lasagní. Použila som mleté mäso, mrkvu, stonkový zeler a paradajky v konzerve. Je to naozaj veľmi rýchle.
Potrebujeme:
1 väčšiu cibuľu
1 mrkvu
2 stopky zo stopkového zeleru
2 strúčiky cesnaku
750 g mletého mäsa (pol na pol bravčové a hovädzie)
pohár vína (2 dcl bieleho alebo červeného)
2 konzervy krájaných paradajok
lyžička oregana, bazalky
2 ks bobkového listu
trošku čili (dobrovoľné – ak nemáte radi, nedávajte)
cestoviny
strúhaný parmezán
olej
soľ
korenie
Na olelji orestujeme nasekanú cibuľu. Opekáme krátko, nemala by príliš zhnednúť, aby nebola horká. Potom pridáme mrkvu a zeler, obe nakrájané nadrobno. Zeleninu spoločne orestujeme a pridáme mleté mäso. Opečieme a potom osolíme a okoreníme. Podlejeme vínom a prikryjeme, mäso necháme podusiť. Keď je mäso takmer hotové (trvá to asi 20 minút), pridáme paradajky, koreniny, dobre premiešame a spoločne uvaríme. Kým sa všetko varí, uvaríme si cestoviny podľa návodu. Keď je všetko hotové, zmiešame a podávame so strúhaným parmezánom.
Pridaj komentár