Po jahodách, rebarbore, baze a všeličom inom, čo milujem, je tu znova černicové obdobie. Doma u rodičov máme obrovský krík ostružiny černicovej, ktorá vždy veľmi bohato zarodí. Pri zbere však na to treba ísť s rozvahou a brať iba to ovocie, ktoré samé dobrovoľne opustí ker a zostane nám v rukách. Ak by sme trhali všetko, čo je už do čierna sfarbené, natrhali by sme veľa kyslých plodov a vôbec by sme si nepochutnali… Najlepšie je jesť ich samotné, sú dokonca liečivé. Sušené listy, ktoré by sa mali zbierať pred kvitnutím, sa pridávajú do čajov na podporu liečby močových a žlčových ciest, cukrovky i proti hnačke.
Internet píše, že „čerstvé černice sú skvelým zdrojom vitamínov C, B, a K, ktorý sa stará o správnu zrážanlivosť krvi. Vitamín E spolu s flavonoidmi sú významnými antioxidantami. Viažu voľné radikály a pomáhajú predchádzať nádorovým, srdcovým a pečeňovým ochoreniam a spomaľujú starnutie buniek. Pôsobia detoxikačne, pomáhajú liečiť zápal pľúc a znižujú následky ožarovania a chemoterapie. Černice obsahujú tiež draslík, železo, vlákninu a kyselinu listovú, ktorá podporuje delenie buniek. Horčík zase podporuje správnu funkciu svalov a nervov, mierni depresie a prispieva k zdravým zubom.“ Takže šup šup, treba sa poponáhľať, kým je sezóna 🙂
Potrebujeme:
30 g Ghee (alebo klasického masla)
50 g ovsených vločiek (ak použijete bezlepkové, môžu toto jedlo i celiatici)
30 g špaldovej krupice (alebo klasickej detskej)
20 g kokosového cukru
¼ lyžičky vanilky
¼ lyžičky škorice
1 lyžička chia semienok
1 lyžica mandľového masla
černice alebo iné ovocie
Množstvo je na 2 porcie (ako na foto).
Do misky najskôr vložíme suché suroviny, teda vločky, krupicu, cukor, vanilku, škoricu, chia semienka a premiešame. Potom pridáme lyžicu mandľového masla a zmäknuté maslo alebo ghee. Vypracujeme jednoduché drobivé cesto, ktoré dáme do zapekacích misiek a ozdobíme černicami (alebo iným ovocím).
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 15 minút. Necháme vychladnúť a ozdobíme čerstvými černicami, mandľovým maslom a kokosom. Alebo inak, podľa vlastnej chuti a nálady 🙂 Skvele sa k tomuto crumble hodí vanilková zmrzlina 🙂
Pridaj komentár