ČIERNO – BIELA POLIEVKA

Tento názov bude znieť možno trošku divne, ale túto polievku som pomenovala podľa toho, že do nej šiel čierny koreň a biely patizón. To sú dve hlavné ingrediencie, ktoré tvoria gro celej tejto chutnej polievky.

Poznáte čierny koreň? Naše babičky ho poznali veľmi dobre. Je podobný petržlenu, pod čiernou vrstvou sa skrýva biely koreň. Má všestranné využitie, zbiera sa na jeseň. Inak sa mu vraví aj Hadomor španielsky, čo prezrádza jeho využitie – v minulosti sa používal proti uštipnutiu hadom a ako liek proti moru.

Ak naň v obchode natrafíte, pokojne ho kúpte a urobte si napríklad takúto skvelú polievku 🙂 

Potrebujeme:

2 ks čierneho koreňa

1 menší patizón

1 zemiak

3 strúčiky cesnaku

soľ

korenie

syr na posypanie (napr. Pecorino)

tekvicový olej na dochutenie

Patizón, zemiak, cesnak, i čierny koreň očistíme, patizón zbavíme zrniečok a všetko vložíme do Miomatu. Dolejeme vodu po rysky Min/Max, pridáme soľ, korenie a zapneme program Mash/Soup. O 25 minút je polievka hotová. Potom ju naservírujeme do tanierov, pokvapkáme tekvicovým olejom, posypeme syrom a podávame 🙂

Viac skvelých receptov nájdete v mojich knihách

Moje skvelé jedlo a Moje skvelé koláčiky

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár