ČOKOLÁDOVÁ BÁBOVKA

Čokoládová bábovkaDnes ráno som vstala s dokonalou predstavou čokoládovej bábovky. A tak som ju v rámci pečenia k nedeľnej šálke kávy aj zrealizovala. Pôvodný plán bol použiť 3 druhy čokolády – mliečnu, horkú a bielu, no v konečnom dôsledku som to zvládla aj s dvomi – horkou a bielou. Tú horkú som nasekala do cesta, no a tá biela sa vo forme ganache ocitla na povrchu. Okrem ganache som bábovku ozdobila aj malinami a mandľami, ale finálne dekorovanie môžete pokojne poňať podľa seba. Ak máte chuť na čosi výrazne čokoškové, vyskúšajte.

Potrebujeme:

3 celé vajcia

100 g trstinového cukru

1 lyžička vanilky

75 ml oleja

100 g hladkej špaldovej celozrnnej múky

200 g hladkej pšeničnej múky

1 prášok do pečiva s vínnym kameňom

4 lyžice kakaa

150 ml mlieka

100 g tmavej čokolády

olej a krupica na vysypanie formy

 

Na bielu ganache:

5 lyžíc šľahačkovej smotany

100 g bielej čokolády

 

Celé vajcia vymiešame s cukrom a vanilkou do peny. Potom pridáme olej, mlieko, múku zmiešanú s práškom do pečiva a s kakaom. Všetko dôkladne premiešame a na záver primiešame nasekanú čokoládu. Bábovkovú formu vymastíme olejom a vysypeme krupicou. Cesto do nej nalejeme a pečieme na 180 stupňov necelú hodinku, resp. podľa potreby. Potom bábovku vyberieme, opatrne uvoľníme od stien formy a vyklopíme na tanier.

Kým bábovka chladne, pripravíme si ganache: dáme variť šľahačkovú smotanu a rozrobíme v nej nasekanú bielu čokoládu. Za stáleho miešania necháme rozpustiť, ak je poleva hustá, pridajte ešte prevarenú smotanu a potom ňou bábovku ozdobte. Pridáme maliny, plátky mandlí, prípadne čokoľvek iné a podávame s dobrou kávou.

Čokoládová bábovka

Čokoládová bábovka

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár