Aj vy máte radi vôňu a chuť bazy? Bazový sirup je skvelým letným drinkom nielen pre deti. A v podobe želé ste ho už skúšali? Vyskúšajte v tejto ovocnej torte 🙂
Na čokoládový korpus potrebujeme:
100 g čokolády s vysokým podielom kakaa (74%)
70 g masla (kokosového oleja)
100 g na hrubo zomletých mandlí (alebo iných orechov)
3 vajcia
Na smotanový krém potrebujeme:
120 g mascarpone
120 g tvarohu
100 g cream cheese
70 g bieleho jogurtu
2 lyžice práškového xylitolu (alebo klasického cukru, kvôli zachovaniu bielej farby som kokosový cukor nepoužila)
1 lyžička bourbon vanilky
ovocie podľa chuti (jahody, čučoriedky, lístky mäty…)
Na bazové želé potrebujeme:
¾ šálky bazového sirupu (najlepšie domáceho)
½ šálky vody
3 lyžice agaru
Ďalej potrebujeme:
tortovú formu s priemerom 26 cm a 1 šálku s objemom 250 ml
Čokoládu spolu s maslom roztopíme nad parou. V prípade, že chcete robiť bezlaktózovú verziu (teda aj plnku budete mať bezlaktózovú), použite kokosový olej. V mixéri zomelieme mandle, ktoré môžeme predtým nasucho opiecť na panvici, aby boli chutnejšie. K rozpustenej čokoládovo-tukovej hmote, ktorú si dáme na chvíľu bokom, aby vychladla, pridáme 3 žĺtky, zomleté orechy a zamiešame. Z bielok vyšľaháme sneh a pridáme ho k cestu. Tortovú formu s priemerom 26 cm vystelieme papierom na pečenie a čokoládovú zmes do nej nalejeme. Pobúchame formou po stole, aby sme odstránili prípadné bublinky a pečieme na 140 stupňov asi 20-30 minút. Skúšame špáradlom. Korpus vyberieme na mriežku a necháme vychladnúť.
Smotanový krém pripravíme jednoducho zmiešaním všetkých surovín. Ak nemáme niektorú ingredienciu, pokojne ju nahraďme inou, teda môžeme použiť viac mascarpone alebo viac tvarohu alebo viac cream cheese, dôležité je, aby nám sedeli množstvá. Zmes rozotrieme na vychladnutý korpus, posypeme ovocím, lístkami mäty a dáme vychladnúť aspoň na 20 minút do chladničky.
Bazové želé urobíme tak, že do kastróla nalejeme vodu, bazový sirup a prisypeme 3 lyžice agaru. Za stáleho miešania metličkou privedieme túto zmes do varu, povaríme asi 2 minúty a vypneme. Necháme chvíľu postáť, aby želé trošku vychladlo, ale stále kontrolujeme, aby nestuhlo úplne. Keď je zmes tak teplá, že v nej udržíme prst, polejeme ňou vychladený korpus s krémom a ovocím. Dôležité je, aby sme obruč z tortovej formy na torte ponechali, inak nám želé vytečie. Necháme vychladnúť v chladničke najlepšie pár hodín a podávame napríklad na letnom pikniku.
7 Responses
ČOKOLÁDOVO OVOCNÁ TORTA S BAZOVÝM ŽELÉ - Najlepšie blogy
[…] ČOKOLÁDOVO OVOCNÁ TORTA S BAZOVÝM ŽELÉ zobrazený najskôr Moje […]
Slovak food festival alebo Pár slov o tom, ako bolo :) - Moje Jedlo
[…] ČOKOLÁDOVO OVOCNÁ TORTA S BAZOVÝM ŽELÉ […]
Čo zajtra variť? Rébus minulosťou :) - Moje Jedlo
[…] ČOKOLÁDOVO OVOCNÁ TORTA S BAZOVÝM ŽELÉ […]
12 najlepších jahodových maškŕt a koláčov z môjho blogu - Moje Jedlo
[…] recept tu […]
Najlepšie dezerty s čokoládou bez múky - Moje Jedlo
[…] Recept tu […]
Najlepšie dezerty s čokoládou bez múky - Najlepšie blogy
[…] Recept tu […]
Medford
A minute saved is a minute earedn, and this saved hours!