Tento veľmi jednoduchý dezert chutí znamenite. Nie je naň potrebné veľké množstvo surovín, o to viac však záleží na ich kvalite.
Potrebujeme (na 1 pohár, z ktorého sa ale iste nasýtia aj dvaja):
100 g vysokopercentnej čokolády (moja mala 74%)
1 žĺtok
1 lyžica cukru (kokosového)
100 ml šľahačky
ovocie
oriešky (pistácie)
Pripravíme si tri misky. Je fajn, keď máte všetko vopred pripravené, pretože to pôjde rýchlo. Do prvej misky nalámeme čokoládu, do druhej misky dáme žĺtok s cukrom a vymiešame ho do peny a v tretej miske vyšľaháme šľahačku. Pripravíme si vodný kúpeľ: nad hrniec s pariacou sa vodou dáme misku s čokoládou a miešame, kým sa úplne nerozpustí. Potom ju zložíme a necháme chvíľu vychladnúť. Potom nad paru dáme druhú misku – s vyšľahaným žĺtkom a cukrom, kratučko ju prešľaháme, aby žĺtky neboli surové a odstavíme. Musíme odhadnúť správnu dĺžku času, kedy bude žĺtko nad parou, inak sa nám môže podariť „praženica nad parou“. K žĺtkam vmiešame čokoládu a šľahačku, už len zľahka premiešame a nalejeme do pohára/pohárov. Dáme do chladničky vychladnúť. Potom ozdobíme šľahačkou alebo jogurtom, ovocím a nasekanými pistáciami.
Pridaj komentár