Teším sa, že je práve obdobie lesných čučoriedok. Nie, že by som nemala rada tie veľké bobuľky dostupné celoročne, ale tieto drobné slovenské mám predsalen o niečo radšej. Trošku som z nich aj zamrazila, aby boli v zime do smoothies, prípadne koláčov. Pôvodne som mala v pláne urobiť bábovku, nakoniec som ale použila menšiu formu na chlebík a upravila i dávku. Chlebík sa zjedol prakticky okamžite a tak som ľutovala, že som predsa len nerobila z väčšej dávky bábovku. Bol jemnučký a s jogurtom poslúžil ako skvelý raňajkový štart do nového dňa.
Potrebujeme:
2 vajcia
1 šálku (150 g) hladkej špaldovej múky
¼ šálky (60 g) trstinového cukru
½ prášu do pečiva
štipka soli
1 lyžička vanilky
½ šálky mlieka
8 lyžíc oleja
8 lyžíc koňaku
pomarančovú (alebo citrónovú) kôru podľa chuti
2 hrste čučoriedok obalených v múke
jogurt, vanilka, cukor a čučoriedky na ozdobenie
Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Z bielok a štipky soli ušľaháme tuhý sneh. V miske vymiešame žĺtky s cukrom, pridáme olej, koňak a mlieko. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, vanilku a vypracujeme cesto. Nalejeme ho do formy na chlebík, ktorú si vystelieme papierom na pečenie alebo vymažeme tukom a vysypeme hrubou múkou. Čučoriedky umyjeme a ešte mokré obalíme v múke, aby nespadli pri pečení na dno. Nasypeme ich na cesto a opatrne pozatláčame vareškou. Pekáčik vložíme do rúry na 180 stupňov na asi 20 – 40 minút, treba sledovať a skúšať špáradlom.
Po upečení necháme chlebík trochu vychladnúť a potom ho vyklopíme alebo vyberieme z rúry. Na linke ho necháme úplne vychladnúť a potom jednotlivé kúsky podávame s jogurtom zmiešaným s vanilkou a s čučoriedkami. Posypeme cukrom a podávame.
Pridaj komentár