ČUČORIEDKOVÝ CHLEBÍK

čučoriedkový chlebíkTeším sa, že je práve obdobie lesných čučoriedok. Nie, že by som nemala rada tie veľké bobuľky dostupné celoročne, ale tieto drobné slovenské mám predsalen o niečo radšej. Trošku som z nich aj zamrazila, aby boli v zime do smoothies, prípadne koláčov. Pôvodne som mala v pláne urobiť bábovku, nakoniec som ale použila menšiu formu na chlebík a upravila i dávku. Chlebík sa zjedol prakticky okamžite a tak som ľutovala, že som predsa len nerobila z väčšej dávky bábovku. Bol jemnučký a s jogurtom poslúžil ako skvelý raňajkový štart do nového dňa.

Potrebujeme:

2 vajcia

1 šálku (150 g) hladkej špaldovej múky

¼ šálky (60 g) trstinového cukru

½ prášu do pečiva

štipka soli

1 lyžička vanilky

½ šálky mlieka

8 lyžíc oleja

8 lyžíc koňaku

pomarančovú (alebo citrónovú) kôru podľa chuti

2 hrste čučoriedok obalených v múke

jogurt, vanilka, cukor a čučoriedky na ozdobenie

čučoriedkový chlebík

 

Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Z bielok a štipky soli ušľaháme tuhý sneh. V miske vymiešame žĺtky s cukrom, pridáme olej, koňak a mlieko. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, vanilku a vypracujeme cesto. Nalejeme ho do formy na chlebík, ktorú si vystelieme papierom na pečenie alebo vymažeme tukom a vysypeme hrubou múkou. Čučoriedky umyjeme a ešte mokré obalíme v múke, aby nespadli pri pečení na dno. Nasypeme ich na cesto a opatrne pozatláčame vareškou. Pekáčik vložíme do rúry na 180 stupňov na asi 20 – 40 minút, treba sledovať a skúšať špáradlom.

Po upečení necháme chlebík trochu vychladnúť a potom ho vyklopíme alebo vyberieme z rúry. Na linke ho necháme úplne vychladnúť a potom jednotlivé kúsky podávame s jogurtom zmiešaným s vanilkou a s čučoriedkami. Posypeme cukrom a podávame.

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách.

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár