Dnes tu mám pre Vás recept na jeden skvelý letný koláč, zoznámte sa, prosím. Je zo špaldovej a pohánkovej múky, vďaka čomu je na okrajoch chrumkavý a v strede jemný a vláčny. Je potretý ricottovo jogurtovou plnkou s bourbon vanilkou a dokonalosť podčiarkujú čerstvé čučoriedky s mandľami…
Na cesto potrebujeme:
85 g mlieka
½ balíčka sušeného droždia
1 vajce
30 g cukru (z kokosových kvetov alebo iný)
100 g pohánkovej múky (ak nemáte pohánkovú, nahraďte ju rovnakým dielom bielej hladkej špaldovej)
150 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
20 g rozpusteného masla
Na krém potrebujeme:
200 g ricotty
100 g gréckeho jogurtu
1-2 lyžice cukru
2-3 lyžičky citrónovej šťavy
1 lyžička bourbon vanilky
Na ozdobenie potrebujeme:
čučoriedky
mandľové lupienky
práškový cukor/xylitol použijeme tesne pred podávaním.
Na váhu postavíme misku a všetky suroviny budeme postupne pridávať. Múky zmiešame s droždím v prášku a cukrom. Potom prilejeme mlieko a rozklepneme jedno vajíčko. Na záver pridáme rozpustené maslo. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme pod utierkou nakysnúť asi 30 a viac minút. Potom cesto vyberieme, preložíme ho na plech vystlaný papierom na pečenie a prstami ho roztlačíme do tvaru kruhu. Čím tenší korpus, tým lepšie.
Ricottovo jogurtovú plnku urobíme jednoducho tak, že zmiešame ricottu, jogurt, pridáme bourbon vanilku v prášku a cukor z kokosových kvetov, pridáme aj 2-3 lyžičky citrónovej šťavy. Lyžicou jednoducho vymiešame krém.
Krém rozotrieme na pripravený korpus…
… umyjeme čerstvé lesné čučoriedky (alebo aj iné drobné ovocie) …
… a posypeme nimi koláčik.
Na záver pridáme lupienky mandlí…
… a môžeme pridať aj cukor z kokosových kvetov tesne pred pečením. Plech s koláčom vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme podľa potreby asi 20-30 minút.
Hotovo 🙂
One Response
ČUČORIEDKOVÝ KOLÁČ S MANDĽAMI A RICOTTOU - Najlepšie blogy
[…] ČUČORIEDKOVÝ KOLÁČ S MANDĽAMI A RICOTTOU zobrazený najskôr Moje […]