Dezerty s múkou

CUKETOVÁ „SACHERKA“

Tak a máme tu prvý septembrový deň. Vonku to už začína voňať jeseňou, jabĺčka padajú, listy pomaly žltnú, dni sa skracujú, rána sú chladnejšie… Darmo, kolobeh prírody nezastavíme. Práve preto si treba užiť posledné dni tepla, voľna, darov zo záhrad. Ak sa vyskytne príležitosť na oslavu, môžete pokojne vyrukovať aj s touto tortičkou, na zvláčnenie bežne používam jabĺčka, no tento raz som vyskúšala cuketu. No a dobre som urobila, vyskúšajte to aj vy 🙂 Navyše – korpus je úplne bez mlieka, ale ak by vám chýbalo, môžete si tortičku doladiť šľahačkou, ktorá sa k „sacherke“ veľmi hodí. Ak klasickú šľahačku nemôžete, vyšľahajte si napríklad kokosovú 🙂

Potrebujeme:

160 g bielej špaldovej hladkej múky

95 g celozrnnej špaldovej hladkej múky (prípadne iná kombinácia múk, celkovo ale 255 g múky)

120 g trstinového cukru

300 g cukety (aj so šťavou)

70 ml oleja

3 lyžice kakaa

trošku vanilky

½ prášku do pečiva (s vínnym kameňom)

3 vajcia

1 pohárik (domáceho) marhuľového džemu

100 g čokolády so 70% podielom kakaa (alebo nižším)

1 lyžicu kokosového oleja

Cuketu ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, potom pridáme olej, zamiešame, pridáme i múku zmiešanú s práškom do pečiva, vanilkou a kakaom, postrúhanú cuketu aj so šťavou, ktorú pustila. Zmes dobre vymiešame a na záver zľahka primiešame tuhý sneh z vaječných bielok. Nalejeme do tortovej formy s priemerom 26 cm, vložíme do vyhriatej rúry na cca 180 stupňov a pečieme asi 45 minút (treba si to odsledovať, každá rúra pečie inak, na pomoc nám poslúži špáradlo – ak ho pichneme do cesta a vytiahneme čisté, koláč je hotový). Koláč necháme vychladnúť a potom ho prerežeme na polovicu. Potrieme ho polovicou džemu, prikryjeme druhou časťou, aj tú potrieme džemom (druhou časťou) a polejeme čokoládovou polevou. Tú si pripravíme jednoducho tak, že nad parou rozpustíme čokoládu s jednou lyžičkou kokosového oleja. Tortu necháme stuhnúť. Ak skladujeme koláč v chladničke, pred podávaním ho vyberieme aspoň 15 minút vopred, aby poleva trošku zmäkla. A krájame horúcim nožom, aby nepopukala.

TIP NA OBMENU:

Túto istú tortu robievam aj s jablkami, jediné, čo zmením je podiel cukru, pri sladkých jablkách ho postačí i menej (80- 100 g).

 

2 thoughts on “CUKETOVÁ „SACHERKA“

Pridaj komentár