CUKETOVO MAKOVÝ BEZLEPKOVÝ KOLÁČ S OVOCÍM

- 9

Leto je v plnom prúde a s ním aj cuketová sezóna. Milujem túto zeleninu, dá sa využiť rozmanitým spôsobom. Na mojej FB stránke MOJE JEDLO nájdete veľa slaných receptov, no dávno som z cukety nerobila nič na sladko. Tak som to napravila 🙂 Pridala som aj celý mak, vďaka ktorému je koláčik chrumkavý a v kombinácii s čerešňami chutí úžasne. Rozpis je na celý veľký plech, takže žiadne miniporcie 🙂 Opať som myslela aj na alergikov, v koláči nie je lepok, ani mlieko.
IMGP3926

Potrebujeme:

500 g očistenej cukety (zbavenej veľkých semienok, šupka môže zostať)

150 g pohankovej múky

1 lyžica vínneho kameňa (prášok do pečiva)

3 veľké vajcia

100 g celého maku (nemletého)

100 g cukru (napr. z kokosových kvetov)

50 g kokosového oleja

2 lyžice a viac (bezlepkových) ovsených vločiek (podľa konzistencie cesta)

½ lyžičky bourbon vanilky v prášku

kôra z ½ chemicky neošetreného citróna

ovocie podľa chuti

IMGP3928

Cuketu umyjeme, rozkrojíme, vydlabeme jadierka, nakrájame na menšie kúsky a vložíme do mixéra, v ktorom z cukety urobíme kašu s hmotnosťou 500g. Dáme ju do misky a počkáme asi 5 minút, kým sa na okraji objaví šťava. Tú potom vylejeme a s cuketou pracujeme ďalej. Pridáme pohánkovú múku rozmiešanú s vínnym kameňom, cukor, mak, celé vajcia, kokosový olej v tekutom stave, vanilku, kôru z citróna a zamiešame. Ak sa nám zdá konzistencia cesta veľmi riedka (záleží, koľko sme z cukety vyliali vody), prisypeme ešte po lyžičkách vločky.

IMGP3929

Veľký plech vystelieme papierom na pečenie a cesto doň nalejeme. Rozotrieme ho rovnomerne po celom plechu a posypeme ovocím. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na asi 15 minút (sledujeme). Koláčik necháme vychladnúť a potom posypeme cukrom alebo polejeme citrónovou, či čokoládovou polevou.IMGP3930

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách.

Ako sa vám tento recept páči?

9 Responses

  1. […] CUKETOVO MAKOVÝ BEZLEPKOVÝ KOLÁČ S OVOCÍM zobrazený najskôr Moje […]

     
  2. […] Recept tu […]

     
  3. […] Recept tu […]

     
  4. Soňa
    | Odpovedať

    Dobrý deň, prosím, čo namiesto pohánkovej múky? Ovsenná/ špaldová?

     
    • moje.jedlo
      | Odpovedať

      Dobry den, mozete dat spaldovu, ak nie ste celiatik 🙂

       
      • Soňa
        | Odpovedať

        Koláčik bol vynikajúci, hneď sa zjedol 😀 ďakujem

         
        • moje.jedlo
          | Odpovedať

          Super, dakujem, som rada, ze chutil 🙂

           
  5. Mery
    | Odpovedať

    Urcite tam nie je citit cuketa? 500 g sa mi zda vela…dnes ho chcem vyskusat, ale s hruskami namiesto ceresni:)

     
    • moje.jedlo
      | Odpovedať

      Asi neskoro, ale predsa – ja tam tu cuketu fakt necítim, ale ja ju mám rada, aj keby bola cítiť. Dúfam, že sa koláčik podaril 🙂 Lucia

       

Pridaj komentár