Som vďačná za toľkú úrodu cukety, ktorú na záhradke mám. Som schopná minúť aj dve cukety denne, jedla by som ju od rána do večera. Moja rodina našťastie tiež neprotestuje, takže ich cuketou ládujem nielen na raňajky vo forme takýchto parádnych lievancov, ale i na obed a dokonca aj vo forme dezertu. Vyskúšajte i vy tento recept na cuketový perník, je ľahučký ako pierko a prudko jedlý. Môžete pridať ovocie ako ja alebo ho len potrieť džemom a poliať čokoládou – bude skvelý v oboch prípadoch. Garantujem vám, že neznalý receptu si ani len netipne, že je z cukety!
Potrebujeme:
270 g cukety
110 g oleja
3 vajcia
100 ml mlieka
250 g špaldovej polohrubej múky
1 prášok do perníka
2 lyžice kakaa
1 lyžička škorice
150 g cukru
ovocie a oriešky podľa chuti, prípadne džem a čokoládová poleva
Cuketu ošúpeme, zbavíme jadierok a buď postrúhame alebo rozmixujeme v mixéri. Pridáme olej, žĺtky, mlieko a zamiešame. Vo vedľajšej miske zmiešame suché suroviny – teda múku, cukor, kakao, škoricu, prášok do perníka. Potom suchú zmes nasypeme do mokrej cuketovej zmesi a obe hmoty spojíme. Na záver z bielok ušľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne vmiešame do cesta. Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie (alebo potretý olejom a vysypaný múkou), nasypeme naň ovocie, napr. ríbezle a oriešky. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť a potom ho môžeme poliať rozpustenou čokoládou alebo posypať cukrom. Ja som ho piekla v klasickom veľkom plechu, ale je nižší. Ak chcete mať perník vyšší, pečte ho v menšom ako klasickom plechu. Perník je vláčny, nadýchaný, nepresladený a osviežujúci – u nás sa zjedol za 24 hodín, deťom veľmi chutil 🙂
Pridaj komentár