Dnes tu mám pre Vás opäť niečo letné cuketové. Bez cuketového prívarku (alebo aj tekvicového, ktorý robím presne rovnako, ako cuketový) si neviem predstaviť leto. Jednoducho prívarok musí byť, najlepšie (minimálne) raz za týždeň. Tento je tak trochu špeci – s príchuťou zemiakových placiek a bez múky. Na zahustenie som totiž použila postrúhaný zemiak. Sú aj iné možnosti zahustenia, bez zemiaku (a teda aj bez plackovej chuti) – zahustiť si ho viete aj tak, že rozmixujete uvarený prívarok ponorným mixérom. Alebo klasika našich mám – v mlieku rozhabarkovať lyžicu hladkej (môže byť aj špaldovej alebo pohánkovej) múky a miešať do zhustnutia. K prívarku môžete servírovať aj mäsko podusené na prírodno, prípadne vajíčka ako ja. A chrumkavé zemiačiky opečené na masle <3 Zalizovala som sa aj za ušami 🙂 Pre akúkoľvek verziu sa rozhodnete, je to na Vás. Berte tento môj recept ako inšpiráciu na hlavné jedlo z cukety. Viac receptov z cukety nájdete tu.
Potrebujeme:
1 stredne veľkú cuketu
2 zemiaky
asi 200 ml mlieka (môže byť aj rastlinné)
soľ
korenie
štipku majoránu
olej
cibuľu
Ako prílohu môžete servírovať zemiaky opečené na masle a vajce na tvrdo.
Cibuľu nasekáme nadrobno a orestujeme ju na oleji. Ak chcete, môžete pridať i cesnak nakrájaný na plátky, ale ja som nepridávala. Keď je cibuľa sklovitá, pridáme na jemno nastrúhané surové zemiaky. Dobre premiešame a stíšime ohrev, pretože zemiaky sa začnú pripaľovať. Nie je to však na závadu, prívarok dostane vďaka tomu „príchuť“ zemiakových placiek. Zemiaky opražíme a potom pridáme nahrubo nastrúhanú cuketu. Ak máte mladučkú domácu, nemusíte ju šúpať, prívarok bude mať krásne zelené kúsky. Prikryjeme a dusíme pár minút, kým cuketa nezmäkne. Potom pridáme mlieko, stále miešame. Mlieka pridáme len toľko, aby mal prívarok želanú konzistenciu, niekto má rád redší prívarok, niekto hustejší. Treba rátať s tým, že kým bude prívarok chladnúť, bude mierne hustnúť. Posolíme, okoreníme, pridáme majorán a prevaríme.
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a varíme v osolenej vode asi 8-10 minút, resp. do polomäkka. Potom vodu zlejeme, zemiaky preložíme na panvicu z rozpusteným maslom a opekáme ich asi 10 minút na miernom ohni. Vajíčko uvaríme podľa chuti, moje deti chceli na tvrdo, ale skvele by sa k prívarku hodilo aj pošírované vajíčko. Recept, ako urobiť skvelé pošírované vajíčko nájdete pri poslednom recepte v tomto článku.
Viac chutných receptov nájdete v mojich knihách Moje skvelé jedlo a Moje skvelé koláčiky
(objednáte klikom na knihu vpravo hore na tejto stránke)
Stiahnite si aj môj najnovší ebook s letnými receptami (nielen z cukety).
Pridaj komentár