Aj keď názov „krupoto“ znie „honosne“, nehľadajte za ním nič exotické ani exkluzívne. Základom sú klasické slovenské poctivé suroviny, ktoré v pohode kúpite v bežnom obchode. A ak máte záhradku, cviklu si poľahky dopestujete aj doma. Syr môžete použiť tiež akýkoľvek, pokojne aj vegánsky, ale ideálne sa k tomuto jedlu hodí slanší syr, napríklad feta, pecorino, či dokonca kozí syr – ten pasuje úplne perfektne.
Potrebujeme (4 štedré porcie):
1 čerstvú cviklu
1 cibuľu
1 šálku stredných pšeničných krúpov
biele/ružové víno
vývar
soľ, korenie
syr (pecorino, parmezán, feta, kozí syr)
olivový olej
Vopred upozorňujem, že neuvádzam množstvo tekutín, pretože je to veľmi ťažké odhadnúť. Pripravte si horúci vývar a tiež otvorte víno. Víno vám zostane aj k obedu, nešetrite na sebe. Na oleji orestujte cibuľu do sklovita, potom pridajte premyté krúpy a opražte ich chvíľu spoločne. Potom pridajte ošúpanú a na hrubom strúhadle nastrúhanú cviklu, podlejte vývarom aj vínom. Krúpy s cviklou by mali byť stále namočené v tekutine, aby sa uvarili. Čím krémovejšie chcete mat krupoto, tým viac tekutiny budete potrebovať. Takže stále miešajte a dolievajte tekutiny, aby bolo krupoto stále ponorené vo „vode“. Krúpy varíme týmto spôsobom asi 30 minút, resp. kým nie sú mäkké. Nastrúhaná cvikla je uvarená pomerne rýchlo. Naservírujeme na tanier, posypeme syrom a podávame.
Pridaj komentár