Dezerty bez lepku

CVIKLOVO PERNÍKOVÝ BROWNIE

Jemný vláčny čokoládový koláč s „pudingovou“ textúrou.. to by mohol byť brownie, nie? Skombinovala som ho s cviklou a perníkovým korením, je bez zrnka múky a chutí vydarene 🙂 Omotajte sa teplou dekou, vezmite čaj do ruky a vychutnávajte 🙂imgp5247

Potrebujeme:

460 očistenej cvikle

80 g masla

100 čokolády (aspoň 60%)

3 vajcia

1 lyžička perníkového korenia

1 lyžička prášku do pečiva s vínnym kameňom

50 g cukru

15 g kakaa

štipka soli

Uvedená dávka je určená na malý pekáčik rozmerov cca 25×20 cm.

imgp5249

Očistenú cviklu uvaríme vo vode (trvá to cca 30-40 minút), vodu zlejeme a k horúcej cvikle prihodíme maslo s čokoládou, aby sa rozpustili. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky, bielky vyšľaháme so štipkou soli na sneh. Cviklu rozmixujeme, pridáme žĺtky, perníkové korenie, vínny kameň, cukor i kakao a dobre zmiešame. Na záver primiešame sneh z bielok. Zmes vylejeme do papierom na pečenie vystlaného pekáča a pečieme na 180 stupňov asi 40-50 minút. Ten čas je dlhší, ako pri brownie zvyčajne býva, no cvikla v tejto kombinácii potrebuje trošku dlhší čas. Po upečení necháme vychladnúť, povrch mierne splasne, je to OK. Opatrne pokrájame, posypeme práškovým cukrom a podávame 🙂imgp5253

Pridaj komentár