Aj vám už v záhrade dozrieva cvikla? Ak hľadáte nápad, čo s ňou, odporúčam tento výborný šalát s kozím syrom a s jogurtom. Je naozaj osviežujúci a perfektný hlavne keď si ho dáte priamo z chladničky. Alebo by ste si dali radšej polievku, či brownie?
Potrebujeme:
2 ks veľkej cvikly
1 balenie kozieho syra
1 konzerva cíceru
½ konzervy kukurice
300 g kvalitnej vysokopercentnej šunky
2 šalotky
1 veľký jogurt
2 lyžice majonézy
soľ
korenie
Na domácu majonézu potrebujeme:
2 čerstvé žĺtky
1 lyžičku dijónskej horčice
citrónovú šťavu
štipku soli
štipku cukru
štipku korenia
150 ml oleja (ideálne panenský slnečnicový alebo olivový)
Pripravíme si domácu majonézu. Jej príprava je veľmi jednoduchá a rýchla, kedysi som ju šľahala pracne ručne, ale odkedy som vyskúšala ponorný mixér, robím ju už len takto. Takže – všetky suroviny dáme do vyššej mixovacej nádoby a ponorným mixérom začneme mixovať, kým nezačne mať hmota „majonézovú“ konzistenciu. Ako som písala, tento spôsob je veľmi rýchly a jednoduchý. Omáčku ochutnajte a dochuťte podľa potreby. Z tohoto množstva vám výjde viac, ako je uvedené v tejto dávke šalátu, takže majonézu môžete použiť aj iným spôsobom.
Cviklu uvaríme do mäkka, jednu nakrájame na kocky, druhú nastrúhame nahrubo. Pridáme šalotku, cícer, kukuricu, na kocky nakrájanú šunku, jogurt, majonézu a všetko premiešame. Ak treba, pridáme soľ, korenie a necháme postáť na chladnom mieste. Podávame s domácim kváskovým chlebíkom.
Viac receptov z cvikly nájdete tu:
Jesenný eintopf http://moje-jedlo.sk/jesenny_eintopf/
Cviklovo perníkové brownie http://moje-jedlo.sk/cviklovo-pernikovy-brownie/
Mrkvovo cviklová polievka http://moje-jedlo.sk/mrkvovo-cviklova-polievka-creme-fraiche/
Pridaj komentár