Polievky

DEMIKÁT alias BRYNDZOVÁ POLIEVKA

Priznám sa, že nikdy som nemala veľmi v obľube demikát, hlavne ten, ktorý som poznala zo školskej jedálne… Kedysi nám ho varievali často. Dnes som sa rozhodla, že ho vyskúšam pripraviť v krémovej verzii a predstaviť ho mojim deťom. No… čo vám budem hovoriť, len sa tak zaprášilo… Recept je veľmi jednoduchý, vyskúšajte ho tiež 🙂

IMGP2181

Potrebujeme:
2 zemiaky
voda (alebo vývar)
1 šálku mlieka
200 g 100% ovčej bryndze (odporúčam čítať etikety)
100 g kyslej smotany
slaninu
cibuľu (ja som použila červenú)
čerstvú pažítku
soľ, korenie

Do osolenej vody dáme variť očistené a na kocky nakrájané zemiaky, vody/vývaru by malo byť len toľko, aby boli zemiaky ponorené. Zemiaky varíme do mäkka približne 15 minút (záleží od odrody a veľkosti nakrájaných kúskov). Necháme ich vychladnúť. Zatiaľ si pripravíme cibuľku so slaninkou. Slaninku nakrájame na menšie kocky a dáme škvariť na panvicu. Potom pridáme aj na kolieska nakrájanú červenú cibuľu. Vychladnuté zemiaky rozmixujeme so šálkou mlieka ponorným mixérom a pridáme bryndzu rozmiešanú s kyslou smotanou. Všetky suroviny by mali mať približne rovnakú teplotu. Veľmi pomaličky a za stáleho miešania privedieme túto zmes do varu. Tým zaručíme to, že sa nám bryndza nezrazí. Taktiež treba dbať pri výbere bryndze na jej kvalitu, najlepšia bryndza je priamo zo salaša, ak takú možnosť nemáte, čítajte etikety v obchodoch. Odporúčam bryndzu zo 100% ovčieho mlieka.

Keď polievka krátko prešla varom, ochutnáme ju a ešte okoreníme, prípadne dosolíme. Naservírujeme ju do tanierov, posypeme opečenou cibuľkou, slaninkou a čerstvou pažítkou. Konzistencia by mala byť krémová a polievka by mala chuťou pripomínať poctivé bryndzové halušky 🙂 Dobrú chuť 🙂

 

IMGP2177

4 thoughts on “DEMIKÁT alias BRYNDZOVÁ POLIEVKA

Pridaj komentár