Dezerty s múkou · Home made · Sviatočné recepty

DOMÁCA KAKAOVÁ MARLENKA

Ak hľadáte na Vianoce alebo iný sviatok recept na domácu maškrtu hodnú opakovania, vyskúšajte túto dobrotu. Odporúčam všetkým milovníkom marlenky a sladkých dobrôt 🙂 Ak si do nej pripravíte domáce salko, váš chuťový pôžitok bude ešte väčší a nezabudnuteľnejší 🙂 Tento recept je síce trošku náročnejší na prípravu, no nie je vôbec komplikovaný.

PS: jeden kúsok nikdy nestačí 🙂imgp2022Potrebujeme:

100 g kokosového oleja

110 g masla

200 g hladkej špaldovej celozrnnej múky

100 g hladkej špaldovej bielej múky

50 g ovsenej múky

1 lyžica sódy bikarbóny

2 lyžice kakaa

3 vajcia

3 lyžice medu

160 g kokosového cukru

100 ml vody (mlieka)

domáce salko

150 g masla

150 g ricotty

100 ml silnej kávy

5 lyžíc amaretta

Tortová forma s priemerom 26 cm.

imgp1961

Deň vopred si pripravíme domáce salko. Recept nám vystačí na celú marlenku.

Cesto na pláty pripravíme nasledovne:

Nad parou rozpustíme kokosový olej a maslo, pridáme cukor a med a dobre zamiešame. Potom pridáme polievkovú lyžicu sódy bikarbóny a vajcia. Miešame, kým sa nezačne tvoriť hnedá pena, treba však miešať veľmi dobre, aby sa vajíčka nezrazili a nevznikla nám praženica. Potom zmes odložíme bokom a primiešame do nej zmes múk s kakaom. Aby sa nám dalo cesto dobre vypracovať, pridáme k nemu aj vodu alebo mlieko.

imgp1963

Vznikne nám hnedá redšia masa, ktorú rozdelíme na 4 rovnaké časti. imgp1964

Každú z častí rozotrieme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť na 180 stupňov na asi 10 – 12 minút (podľa potreby). Vždy, keď chceme dať piecť ďalší korpus, obruč umyjeme a dno vystelieme novým papierom na pečenie. Keď máme upečené všetky 4 pláty, odstránime z nich papier na pečenie, prikryjeme ich utierkou aby neobschli a necháme ich dobre vychladnúť. Budeme ich plniť stuhnutým krémom, ktorý si vyrobíme nasledovne: domáce salko, zmäknuté maslo a ricottu vyšľaháme do jemného krému a dáme do chladničky aspoň na 2 hodinky odpočívať, aby stuhol. Potom zostavíme koláč.imgp1976

Prvý korpus položíme na podložku, pokvapkáme ho kávou zmiešanou s amarettom a potrieme ¼ krému. Uložíme naň ďalší korpus, pokvapkáme ho kávou, potrieme krémom a postup opakujeme celkovo 3x.

imgp1978
Štvrtý korpus rozmrvíme v rukách a posypeme ním krémom potretý tretí korpus. Zvyšným krémom ešte potrieme boky koláča a taktiež ich posypeme rozmrveným korpusom. Takto zostavený koláč dáme zachladiť a stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hodiny.

imgp2029

Hotovo 🙂 Tento a viac receptov nájdete v mojich knihách Moje skvelé jedlo a Moje skvelé koláčiky (pre objednávku stačí kliknúť vpravo hore na fotku príslušného obrázka)

Pridaj komentár