Ak hľadáte na Vianoce alebo iný sviatok recept na domácu maškrtu hodnú opakovania, vyskúšajte túto dobrotu. Odporúčam všetkým milovníkom marlenky a sladkých dobrôt 🙂 Ak si do nej pripravíte domáce salko, váš chuťový pôžitok bude ešte väčší a nezabudnuteľnejší 🙂 Tento recept je síce trošku náročnejší na prípravu, no nie je vôbec komplikovaný.
PS: jeden kúsok nikdy nestačí 🙂Potrebujeme:
100 g kokosového oleja
110 g masla
200 g hladkej špaldovej celozrnnej múky
100 g hladkej špaldovej bielej múky
50 g ovsenej múky
1 lyžica sódy bikarbóny
2 lyžice kakaa
3 vajcia
3 lyžice medu
160 g kokosového cukru
100 ml vody (mlieka)
150 g masla
150 g ricotty
100 ml silnej kávy
5 lyžíc amaretta
Tortová forma s priemerom 26 cm.
Deň vopred si pripravíme domáce salko. Recept nám vystačí na celú marlenku.
Cesto na pláty pripravíme nasledovne:
Nad parou rozpustíme kokosový olej a maslo, pridáme cukor a med a dobre zamiešame. Potom pridáme polievkovú lyžicu sódy bikarbóny a vajcia. Miešame, kým sa nezačne tvoriť hnedá pena, treba však miešať veľmi dobre, aby sa vajíčka nezrazili a nevznikla nám praženica. Potom zmes odložíme bokom a primiešame do nej zmes múk s kakaom. Aby sa nám dalo cesto dobre vypracovať, pridáme k nemu aj vodu alebo mlieko.
Vznikne nám hnedá redšia masa, ktorú rozdelíme na 4 rovnaké časti.
Každú z častí rozotrieme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť na 180 stupňov na asi 10 – 12 minút (podľa potreby). Vždy, keď chceme dať piecť ďalší korpus, obruč umyjeme a dno vystelieme novým papierom na pečenie. Keď máme upečené všetky 4 pláty, odstránime z nich papier na pečenie, prikryjeme ich utierkou aby neobschli a necháme ich dobre vychladnúť. Budeme ich plniť stuhnutým krémom, ktorý si vyrobíme nasledovne: domáce salko, zmäknuté maslo a ricottu vyšľaháme do jemného krému a dáme do chladničky aspoň na 2 hodinky odpočívať, aby stuhol. Potom zostavíme koláč.
Prvý korpus položíme na podložku, pokvapkáme ho kávou zmiešanou s amarettom a potrieme ¼ krému. Uložíme naň ďalší korpus, pokvapkáme ho kávou, potrieme krémom a postup opakujeme celkovo 3x.
Štvrtý korpus rozmrvíme v rukách a posypeme ním krémom potretý tretí korpus. Zvyšným krémom ešte potrieme boky koláča a taktiež ich posypeme rozmrveným korpusom. Takto zostavený koláč dáme zachladiť a stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hodiny.
Hotovo 🙂 Tento a viac receptov nájdete v mojich knihách Moje skvelé jedlo a Moje skvelé koláčiky.
One Response
TOP 20 vianočných receptov z kuchyne MOJE JEDLO - Moje Jedlo
[…] DOMÁCA KAKAOVÁ MARLENKA […]