Chlieb / pečivo / pizza · Dezerty s múkou · Home made · Pre školáka · Raňajky / snacky · Sviatočné recepty

DOMÁCA KVÁSKOVÁ VIANOČKA

Konečne som sa dostala aj k inému kváskovému pečeniu ako chlebovému 🙂 Kváskový chlebík pečieme doma už asi 8 rokov (viac o kvásku a kváskovom chlebíku nájdete v mojom článku Príbeh chleba), no pred novinkami z kvásku som mala vždy rešpekt. Jedného dňa som sa však rozhodla, že nadišiel je ten správny čas a skúsim túto alchýmiu podstúpiť. A podarilo sa, prvá (a určite nie posledná) kvásková vianočka je na svete 🙂 Chutí úplne inak, ako tá nekvásková, bola to láska na prvý hryz 🙂imgp6307

Na špaldový kvások potrebujeme:

1 lyžicu ražného kvásku

110 ml vody

110 g špaldovej celozrnnej hladkej múky

Na vianočku potrebujeme:

185 g špaldového kvásku

50 ml mlieka

200 g bielej špaldovej múky

100 g celozrnnej polohrubej špaldovej múky

70 g cukru

¼ lyžičku vanilky

1 vajce

80 g masla

citrónová kôra z ½ citróna

hrozienka alebo brusnice (môžeme ich vopred namočiť do rumu)imgp6310

Najskôr prevedieme ražný kvások na špaldový: do veľkého 0,7l pohára dáme lyžicu ražného (chlebového) kvásku a zmiešame ho s vodou a so špaldovou múkou. Necháme pri izbovej teplote vykvasiť. Ak s kváskom nebudeme pracovať hneď, dáme ho do chladničky, treba však dať pozor na to, aby sa nám neobsušil povrch (to lyžičkou odstránime), pretože by sa mohli začať tvoriť pliesne.

imgp6290

Keď je kvások vykvasený, dáme ho do misky, prilejeme mlieko, pridáme vajce, zmäknuté maslo, vanilku, citrónovú kôru, múky i cukor a vypracujeme mäkké a vláčne cesto. Ak chceme zakomponovať i hrozienka alebo oriešky, teraz je tá správna chvíľa. Cesto prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť (cca 4h, občas v miske premiesime). Ak nemáme čas s cestom pracovať hneď, môžeme ho nechať kysnúť aj v chladničke (cca 24 h). Potom vianočku rozdelíme na toľko častí, z koľkých ju chceme pliesť a zapletieme. Prikryjeme utierkou a necháme opäť podkysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov podľa potreby (cca 30 minút). Pred pečením môžeme potrieť rozšľahaným vajíčkom (nie je v rozpise) a posypať mandľovými lupienkami. Po upečení zase maslom, aby sa pekne leskla 🙂imgp6293
imgp6312

Pridaj komentár