Na túto fantastickú maškrtu si pamätám ešte z detstva 🙂 Vtedy bola klasická nutela podpultový tovar, ktorý stál nekresťanské prachy. Tak nám mama robila takúto slivkovú nutelu, ktorej sme sa nevedeli dojesť. Dnes viem, že to bola zdravšia alternatíva, v ktorej nebol ani kúsok palmového oleja, ani kvantum cukru. Natierala nám ju na palacinky, lievance, vianočku, či chlebík… Jednoducho všade tam, kde sme chceli. A občas sme vyjedali i priamo z pohára lyžičkou 🙂
Potrebujeme:
1300 g sliviek
1 štamperlík rumu (alkohol sa vyparí, zostane iba príchuť, ale ako alt. môžete použiť vodu)
3 lyžice cukru (napr. z kokosových kvetov), prípadne viac podľa chuti
60 g vysokopercentnej čokolády
2 lyžičky škorice
2 lyžice kakaa
2 hrste orieškov (možné vynechať)
(na foto nie sú všetky suroviny, recept vznikal „za jazdy“ :))
Slivky umyjeme, odkôstkujeme a dáme variť spolu so štamperlíkom rumu (alebo vody) a škoricou do najširšieho hrnca, aký máme. Nebojte sa alkoholu, ten sa vyvarí a zostane len príjemná aróma 🙂 Slivky necháme rozvariť, stále miešame, aby sa nám neprichytili o dno hrnca. Keď sú rozvarené, rozmixujeme ich ponorným mixérom, ak nám vadia šupky, zmes prepasírujeme cez hrubšie sito (ja som nepasírovala). Pridáme cukor, čokoládu, kakao a premiešame. Cukor pridávame podľa chuti, záleží aj od zrelosti a sladkosti sliviek, takže uvedené množstvo je len orientačné. Do každej správnej nutely patria aj oriešky, preto som na záver pridala 2 hrste zomletých kešu orieškov, ale môžete použiť aj lieskovce, či vlašské orechy. Nutela bude ešte chutnejšia, ak oriešky vopred opečieme na suchej panvici, až potom zomelieme v mixéri, či mlynčeku na orechy.
Ešte teplé naplníme do horúcou vodou umytých a čistou utierkou vysušených pohárikov, ihneď zatvoríme a postavíme na viečko (teda dolu hlavou, hore dnom) . Mne vyšli 4 poháriky (aj menšie, aj väčšie objemy).
Pre istotu môžeme poháriky aj zasterilizovať v zaváraninovom hrnci s vodou pri teplote 95 stupňov asi 15 minút. S trvanlivosťou nutely s orieškami však nemám skúsenosti, robila som ju prvý raz.
3 Responses
LIEVANCE S ORECHOVÝM MASLOM A OVOCÍM - Moje Jedlo
[…] alebo DOMÁCA SLIVKOVÁ NUTELA […]
MAKOVÝ PERNÍK SO SLIVKAMI (bez lepku) - Moje Jedlo
[…] Po upečení necháme vychladnúť, môžeme ho potrieť aj čokoládou alebo domácou slivkovou nutelou, recept nájdete tu. […]
Iveta
Hotová.. Výborná.. Mňam ? ? ?