Musím sa vám s niečím priznať… Ešte nikdy som nejedla originálne Oreo sušienky. Netuším teda, ako presne by mali chutiť 😀 Moje deti však na ne minule narazili v obchode a takmer mi odpílili uši. Tak som teda v rámci mojej ohľaduplnosti voči iným nakupujúcim pristala na výmenný obchod – vy prestanete pišťať a ja vám tie sušienky kúpim. Asi boli fakt dobré, pretože kým som nákup naložila do auta, zo sušienok nezostala ani omrvinka. Vôbec mi to však neprekáža v tom, aby som sa touto sladkosťou inšpirovala v mojej kuchyni. Rozhodla som sa teda, že také domáce vyskúšam upiecť. Neviem, či som chuťovo priblížila k tým kupovaným, ale jedno s nimi majú spoločné – nezostala po nich ani omrvinka 🙂
Na keksíky potrebujeme:
85 g pohankovej múky (alt. pre neceliatikov špaldová hladká múka)
90 g bezlepkových ovsených vločiek
50 g cukru z kokosových kvetov
½ lyžičky vínneho kameňa (prášok do pečiva bez fosfátov)
½ lyžičky bourbon vanilky v prášku
30 g kakaa
70 g mäkkého masla
1 žĺtok
Na náplň potrebujeme:
200 g jemného tvarohu
100 g bieleho jogurtu
2 lyžice cukru (alebo aj viac, podľa chuti)
½ lyžičky bourbon vanilky v prášku
Uvedené množstvo výjde na 2 menšie plechy (alebo 1 a 1/2 klasického veľkého plechu).
Ovsené vločky zomelieme v mixéri na múku. Ak sme celiatici, použijeme špeciálne bezlepkové ovsené vločky, ak nie sme celiatici, môžeme zomlieť klasické a bežne dostupné ovsené vločky. Snažíme sa zomlieť ich čo najjemnejšie, aby sa pri vaľkaní cesto nedrobilo. Do misky nasypeme pohankovú múku (ktorá je prirodzene bezlepková), vyrobenú ovsenú múku, cukor, prášok do pečiva s vínnym kameňom, vanilku, kakao a všetky tieto suché suroviny jednoducho zmiešame. Potom pridáme žĺtok, maslo a ručne vymiesime cesto. Necháme ho chvíľu oddychovať na linke, aby sa všetky zložky dobre prepojili. Potom ho rozvaľkáme a vykrajujeme z neho ľubovoľné tvary. Ak to ide horšie, môžeme pridať ešte kúsok masla. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, netreba nechávať veľké medzery, keksíky sa neroztekajú. Plech vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov na asi 10-15 minút.
Takto vyzerajú upečené, ja som ich piekla presne 12 minút. Treba ich sledovať, pretože každá rúra pečie inak.
Potom si pripravíme krém, všetky zložky zmiešame dohromady, krém ochutnáme, či je dostatočne sladký a potom ním plníme upečené a vychladnuté keksíky.
Natreté keksíky necháme odpočívať a zmäknúť v chladničke, aby sa nám jogurtovo tvarohový krém v teple nepokazil.
Vychutnávame s mliekom 🙂
2 Responses
MAŠKRTA Z DOMÁCICH OREO SUŠIENOK (bez lepku, bez mlieka) - Moje Jedlo
[…] Oreo sušienky bez náplne (recept tu) […]
23 tipov na sladkú desiatu - Moje Jedlo
[…] DOMÁCE OREO, recept tu […]