Vonku zima až treští? Čo tak zahriať sa domácimi teplučkými a voňavými pletenkami? Ich príprava je veľmi jednoduchá a ak chcete zahviezdiť k raňajkám, pripravte si cesto a pletenky večer, prikryte ich potravinovou fóliou a nechajte nakysnúť do rána v chladničke. Ráno ich už len stačí preložiť na plech a dať piecť. A vychutnávať si 5 minút slávy 🙂
Potrebujeme:
150 ml vody
1 lyžička cukru
1 lyžička sušeného droždia
125 g bielej špaldovej hladkej múky
125 g celozrnnej špaldovej hladkej múky
+ hrsť múky na pomúčenie dosky
½ lyžičky soli
4 lyžice olivového oleja
vajce na potretie (nemusí byť)
mak a sézam na ozdobenie
Z tejto dávky výjde 6ks menších pleteniek.
Vlažnú vodu odmeriame, prisypeme k nej cukor a droždie. V miske zmiešame múky, soľ a pridáme olivový olej a kvások z vody. Vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť. Potom bochník rozdelíme na 6 častí a každú z nich na 3 menšie časti.
Prstami vytvarujeme dlhé slíže, ktoré zapletieme do pletenky
Zahneme obe strany pod pletenku.
Pletenky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme čistou utierkou a necháme podkysnúť. Potom vyhrejeme rúru na 180 stupňov, pletenky potrieme rozšľahaným vajíčkom (ja som potrela len bielkom) a posypeme posýpkou (mak, sézam…).
Pečieme podľa potreby, kým nie sú pletenky upečené, trvá to asi 20 minút. Nepečme ale pridlho, aby nestvrdli.
Pridaj komentár