DOMÁCE PLETENKY

imgp6088

Vonku zima až treští? Čo tak zahriať sa domácimi teplučkými a voňavými pletenkami? Ich príprava je veľmi jednoduchá a ak chcete zahviezdiť k raňajkám, pripravte si cesto a pletenky večer, prikryte ich potravinovou fóliou a nechajte nakysnúť do rána v chladničke. Ráno ich už len stačí preložiť na plech a dať piecť. A vychutnávať si 5 minút slávy 🙂

imgp6086

Potrebujeme:

150 ml vody

1 lyžička cukru

1 lyžička sušeného droždia

125 g bielej špaldovej hladkej múky

125 g celozrnnej špaldovej hladkej múky

+ hrsť múky na pomúčenie dosky

½ lyžičky soli

4 lyžice olivového oleja

vajce na potretie (nemusí byť)

mak a sézam na ozdobenie

Z tejto dávky výjde 6ks menších pleteniek.

imgp6061

Vlažnú vodu odmeriame, prisypeme k nej cukor a droždie. V miske zmiešame múky, soľ a pridáme olivový olej a kvások z vody. Vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť. Potom bochník rozdelíme na 6 častí a každú z nich na 3 menšie časti.
imgp6063

Prstami vytvarujeme dlhé slíže, ktoré zapletieme do pletenky imgp6065

Zahneme obe strany pod pletenku.
imgp6074

Pletenky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme čistou utierkou a necháme podkysnúť. Potom vyhrejeme rúru na 180 stupňov, pletenky potrieme rozšľahaným vajíčkom (ja som potrela len bielkom) a posypeme posýpkou (mak, sézam…). imgp6080

Pečieme podľa potreby, kým nie sú pletenky upečené, trvá to asi 20 minút. Nepečme ale pridlho, aby nestvrdli.imgp6083

imgp6085

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár