Dezerty bez lepku · Home made · Sviatočné recepty

DOMÁCE SALKO

Aj vám vždy padnú do oka koláčiky, do ktorých ide Salko? No vždy si poviete „škoda“, pretože salko nemáte/nekupujete? Priznám sa, že ani ja tento výrobok nekupujem, ale skúsila som si ho vyrobiť doma. Nie je to vôbec také zložité, ako by sa mohlo zdať. A potrebujete na to len tieto tri ingrediencie – mlieko, maslo a cukor. O pár chvíľ je delikatesa na svete 🙂 Ak použijete cukor z kokosových kvetov, získa salko lahodnú karamelovú chuť 🙂
imgp1528
Potrebujeme:
600 ml plnotučného mlieka (najlepšie z mliekomatu)
50 g masla
180 g cukru (napr. z kokosových kvetov)

imgp1530-1

Mlieko nalejeme do hrnca, pridáme cukor, maslo a premiešame. Celkovo sa Salko varí asi 50-60 minút, nie je s ním veľa práce, len ho občas premiešame. Po tejto dobe začne salko po okrajoch hustnúť, takže miešame častejšie ešte asi 10 minút. Keď dosiahneme konzistenciu riedkeho pudingu, odstavíme a dáme do chladu (stačí chladnejšia miestnosť), ono si v pokoji zhustne. Na druhý deň salko premiešame a môžeme ho použiť ľubovoľným spôsobom.

Z uvedeného množstva výjde asi 300 – 320 g domáceho Salka

Tento recepet a viac sladkých receptov na koláčiky, sladké i slané nájdete v mojej najnovšej knihe Moje skvelé koláčiky alebo Moje skvelé jedlo.

Obe si môžete objednať cez www.moje-jedlo.sk (klik na fotku knihy vpravo)
imgp5216-1

One thought on “DOMÁCE SALKO

  1. Spätné upozornenie: VAJEČNÝ LIKÉR - Moje Jedlo

Pridaj komentár