Tento recept na kečup ozaj stojí za to. Mám ho od jednej skvelej osôbky, je krásne hustý a tmavý. Základom dobrého kečupu sú v prvom rade kvalitné suroviny – krásne, na slniečku dozreté paradajky, cibuľa, cvikla a jabĺčka. Všetko to, čo sa urodí v každej dobrej záhradke. Stačí len trpezlivosť a skvelý domáci kečup k hranolkám či hot dogu je na nezaplatenie… Väčšinou jedna dávka nestačí, takže si ju pokojne znásobte podľa potreby.
Na 1 dávku potrebujeme:
2 kg rajčín
250 g jabĺk bez šupky
250 g cibule
1 menšiu cviklu
Koreniny:
1 lyžička škorice
1 lyžička mletej červenej papriky
5 pomletých klinčekov
štipka mletého zázvoru
1 ½ lyžice soli
150 g cukru
Najskôr si očistíme paradajky, cibuľu aj jablká. Očistené suroviny odvážime, aby nám sedela gramáž (tá je uvádzaná v očistenom stave). Pridáme na malé kocky nakrájanú menšiu cviklu a všetky tieto 4 zložky spolu začneme v hrnci variť. Rajčiny pekne pustia šťavu, takže zeleninu a jablká netreba podlievať vodou. Varíme dovtedy, kým nie je cvikla mäkká, preto odporúčam nakrájať ju naozaj na malé kúsky. Keď je zelenina uvarená, rozmixujeme ju v mixéri na kašu a následne po častiach prepasírujeme cez sitko. Už v tomto bode procesu budeme vidieť, aký hustý kečup máme. Ak by bol príliš riedky, nevadí, budeme variť už prepasírovaný kečup, kým nemá požadovanú hustotu. Varte ho v otvorenom hrnci, aby mala voda (teda para) kam odchádzať. Varte na slabom ohni, pretože v tomto štádiu to veľmi prská. Do pripraveného kečupu pridáme koreniny. Tie si pripravíme v bočnej miske spolu s cukrom a soľou, dobre ich spolu zmiešame. Keď má „kečup“ požadovanú hustotu, primiešame koreniny, dobre zamiešame. Pripravíme si poháriky, horúci kečup do nich nalejeme, zaviečkujeme a vložíme do umývačky riadu. Takto ich „sterilizujeme“ na 70 stupňoch (bez tablety). Keď skončí cyklus, poháre nevyberáme, ale necháme „dôjsť“.
Pridaj komentár