Home made · Obed so sebou · Šaláty / nátierky · Slané · Slané raňajky · Sviatočné recepty · Večera

DOMÁCI PARÍŽSKY ŠALÁT

Ako dnes si pamätám mliečny bar v našom meste na stanici, v ktorom mali všakovaké dobroty, šaláty od výmyslu sveta, čerstvé a voňavé pečivo, kakao i čerstvo zomletú kávu, farebné pudingy s jahodovým kompótom a šľahačkou, krémeše a špice ako od babičky a poctivé párky s horčicou… Veru, riadne retro to z dnešného pohľadu bolo. Občas mi mama dala pár korún a dovolila mi ísť si niečo kúpiť na desiatu, či na olovrant cestou na hudobnú. Lebo ja som odjakživa veľký hladoš. Dnes už žiadny takýto mliečny bar u nás v meste nie je, aj keď mi občas táto kapitola z detstva chýba, uvedomujem si, že už by to asi nebolo ono. Viete, myslím kvalitou. Dnes už treba poctivé výrobky hľadať lupou… Ako spomienku na časy dávno minulé som si urobila aspoň tento šalát. Skvelé na ňom je to, že kvalitu surovín máte pod kontrolou. Nie je z kategórie „fitness“, ale určite je z kategórie „mňaam, tak to musím vyskúšať“, tak, kto ide na to?

Potrebujeme:

500 g na hrubšie plátky nakrájanú kvalitnú šunku (čím vyšší obsah mäsa, tým lepšie)

1 vrecko mrazeného hrášku

2 šalotky

2 kyslé uhorky

2 kyslé smotany (2 x 250 ml)

2 lyžice majonézy

2 lyžičky horčice

soľ, korenie podľa chuti

Šunku nakrájame na tenšie pásiky. Hrášok premyjeme teplou vodou a necháme ho rozmraziť. Šalotku očistíme a nakrájame na drobno. V miske potom zmiešame šunku, šalotku a hrášok, nastrúhané kyslé uhorky, pridáme smotanu, horčicu, majonézu, soľ, korenie. Ochutnáme a podľa potreby ešte dochutíme. Necháme postáť najlepšie do druhého dňa, aby sa všetky chute dokonale prepojili. Na druhý deň podávame s čerstvým pečivom.

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách.

Pridaj komentár