Klasika, ktorá je ozvláštnená tým, že piškóta je dvojfarebná. Dosiahla som to jednoducho tak, že do polovice cesta som pridala kakao. Ak chcete úplnú klasiku, tento krok jednoducho ignorujte. Inak recept je perfektný, podarí sa vám aj poleva. Stuhnutú polevu jednoducho a bez lámania nakrájate tak, že zubkový nožík namočite do horúcej vody, utriete, „prepílite“ povrch polevy, teda rez si naznačíte na poleve a až potom ťaháte nožom od kraja ku kraju po celom koláči. Chce to trochu cviku, ale nebojte sa, nie je to nič ťažké. Dôležité je nožík zakaždým umyť v horúcej vode a opäť utrieť.. A ešte jeden trik – všetky suroviny by mali mať rovnakú teplotu, preto si všetko vyberte tak hodinku pred pečením.
Potrebujeme:
250 g zmäknutého masla
185 g práškového cukru
6 bielkov
150 g polohrubej múky
250 g mletých orechov
1 prášok do pečiva
štipka soli
na farebnú vrstvu: 2 lyžice kakaa + 4 lyžice mlieka
Poleva:
6 žĺtkov
250 g práškového cukru
na ozdobu: čokoláda na varenie
Vymiešame maslo s cukrom, najlepšie je použiť ručný šľahač. Vo vedľajšej miske zmiešame múku, orechy a prášok do pečíva. Túto zmes postupne zašľahávame k maslovej zmesi. Vznikne hustejšie cesto. Vo vedľajšej miske vyšľaháme bielky so štipkou soli na tuhý sneh. Ten potom po častiach zapracujeme do vzniknutého cesta. Polovicu cesta vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Zvyšnú polovicu zafarbíme kakaom a pridáme aj mlieko, aby nebolo cesto veľmi suché. Kakaovú zmes nalejeme na bielu zmes, uhladíme. Pečieme na 180 stupňov asi 20 – 30 minút. Kým sa cesto pečie, pripravíme si polevu, pretože tú budeme vylievať na ešte horúci koláč. Urobíme ju jednoducho tak, že žĺtky vyšľaháme s cukrom do tuhej zmesi. Keď je korpus upečený, opatrne ho potrieme tenkou vrstvou polevy, aby vznikla „škrupinka“ na povrchu. Následne na škrupinku nalejeme zvyšok polevy, uhladíme, pobúchame celým plechom, aby sme odstránili prípadne bublinky. Necháme stuhnúť. Stuhnutý koláč pofŕkame rozpustenou čokoládou.
Pridaj komentár