Ďalší recept do šuflíčka s označením rýchly, chutný a lacný. Mungo fazuľa je viac ako fazuľa, ale ak ho nemáte, pokojne použite aj obyčajnú fazuľu. Je to drobná zelená fazuľka, ktorá je vhodná aj na nakličovanie, vtedy chutí ako mladý hrášok. Je plná živín ako vápnik, horčík, železo, draslík, či vitamíny skupiny B. Pochádza z Indie, preto sa k nej skvele hodia aj indické koreniny ako napr. Kari korenie. A práve to v tejto polievke nájdete 🙂
Potrebujeme:
šálku mungo fazule
cibuľu
2 strúčiky cesnaku
tuk na opekanie
2 zemiaky
2 mrkvy
1 lyžičku kari korenia
1 lyžičku mletého zázvoru
½ lyžičky mletej papriky
½ lyžičky škorice
vývar alebo vodu
červenú cibuľku a kôpor na ozdobenie
A chcete mať v polievke klíčky, začnite s nakličovaním aspoň 3 dni vopred. Do misky nasypte mungo a prilejte vodu. Fazuľky by mali byť namočené len asi do ich polovice. Vodu postupne prilievame, ale len v takýchto množstvách.
K polievke:
Večer zalejeme mungo fazuľky vodou a necháme nabobtnať. Na druhý deň vodu zlejeme.
Na tuku orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, stíšime plameň na minimum a pridáme postupne všetky koreniny. Premiešame, chvíľku opekáme (nie dlho, aby nezhorkla paprika), nasypeme mungo, nakrájané zemiaky a mrkvu, zalejeme vývarom/vodou a varíme asi 20 minút. Potom časť polievky rozmixujeme, aby bola krémová. Polievku naservírujeme do tanierov, ozdobíme cibuľkou, klíčkami a čerstvým kôprom. Môžeme podávať aj s opečeným chlebíkom.
2 Responses
DOMI
To nie je mungo ale azuki fazuľa. Mungo je tmavo červené až hnedé.
moje.jedlo
opačne, mungo je zelené a adzuky je tmavočervené