Francúzsky krémeš

Francúzsky krémešAk sa ma niekto opýta na môj najobľúbenejší zákusok, moja odpoveď bude jednoznačná – krémeš. História našej vzájomnej náklonnosti siaha ďaleko, ešte do čias mojho detstva, keď sme mali s mamou takú tradíciu, že po návšteve lekára v susednom meste sme si sadli do cukrárne a prečkali tak maškrtením čas, kým nám išiel autobus domov. Viete, kedysi to boli iné zákusky. A aj výber v cukrárňach bol tak trochu (dnes už) retro. Mama si vždy objednala „turka do skla“ a krémeš, my so sestrou sme jedli hlavne očami. Cez vyleštené okienko vitríny sme si vybrali to, čo nás ako deti najviac oslovilo. Väčšinou to bol trojfarebný puding so šľahačkou, lebo naša mama robila vždy len jednofarebný. Nakoniec sme ale mame vždy z toho krémeša trochu kradli, lebo bol fakt dobrý. Dnešné krémeše z obchodu už nie sú také, aké boli kedysi. Teda možno aj áno, ale v našom meste som na taký nenarazila. Je však pravda, že odkedy som v sebe objavila lásku k pečeniu, cukrárne nenavštevujem, ale občas sa na nejakej oslave vyskytnem a keď zbadám krémeš, oči mi zažiaria. Väčšinou však aj rýchlo zhasnú a príde sklamanie. Dnešný recept je ale iný. Hoci zákusok vyzerá komplikovane, máte ho hotový naraz, netreba nič nechávať postáť, nič chladnúť. Činnosti na seba nadväzujú a tak sa ani nenazdáte a s hotovým plechom kráčate do chladničky, aby dobre stuhol. Ak dodržíte moje rady, zaručene sa vám vydarí. Upozorňujem však, že je prudko návykový a tiež kalorický, ale tak – raz za čas to neuškodí. No a diétu môžeme držať ešte celý zbytok života, no nie?

Francúzsky krémeš

Na korpusy potrebujeme:

2 ks chladeného lístkového cesta (stočeného do rolky)

100 g čokolády na varenie

30 g Cery (masla)

 

Na žltý krém potrebujeme:

1 l mlieka

160 g kryštálového cukru

160 g zmäknutého masla

160 g Zlatého klasu

2 vanilkové cukry

4 vajcia (rozdelené na žĺtky a bielky)

štipku soli

 

Na biely krém potrebujeme:

750 ml šľahačkovej smotany 33%

ak chcete, použite stužovač šľahačky

Najskôr si dáme upiecť pláty. Lístkové cesto rozrolujeme, mierne ho pomúčeným valčekom roztiahneme do šírky, poprepichujeme vidličkou a spolu s papierom, na ktorom bolo namotané, ho dáme piecť na 180 stupňov na asi 10 – 15 minút. Rúru sledujeme, cesto vyberieme, keď bude ružovkasté. Je dôležité poprepichovať ho vidličkou, pretože by sa nám nafúklo a veľmi zle by sa s ním pracovalo. Keď je prvý korpus upečený, necháme ho vychladnúť. Pretočíme ho a potrieme čokoládou. Tú pripravíme tak, že nad parou rozpustíme varovú čokoládu spolu s Cerou a dobre premiešame. Takouto polevou potrieme pripravený upečený a obrátený plát lístkového cesta. Upečieme aj druhé lístkové cesto a pripravíme si ho na spodok plechu, v ktorom budeme robiť krémeš.

Kým cesto chladne, uvaríme si žltý krém. Vajcia rozdelíme, žĺtky dáme do šálky, z bielok a štipky cukru vyšľaháme tuhý sneh. Liter mlieka rozdelíme na 2 približne rovnaké časti (nemusí to byť presne, pretože to aj tak zmiešame). Prvú polovicu dáme do väčšieho hrnca, pridáme žĺtky, dobre premiešame a zohrievame. V druhej polovici rozmiešame cukor, vanilkový cukor a Zlatý klas. Túto zmes pomaly vlievame do horúceho mlieka a za stáleho miešania na miernom ohni uvaríme puding. Keď začne hustnúť, ešte ho zopárkrát premiešame a odstavíme. Sem – tam ho premiešame, aby sa nám neurobia kôrka.

Teraz máme čas venovať sa čokoládovému korpusu. Zubkovaným nožom ho nakrájame na približne rovnaké štvorce.

Keď je puding vychladnutý (nemusí byť úplne), metličkovým mixérom doň vmiešame maslo. Keď je zapracované, pomaly pridávame aj tuhý sneh. Ak nám medzičasom trošku zredol, pre istotu ho ešte raz prešľaháme, aby bol pevný. Sneh pomaly zapracujeme do pudingu a potom celý krém rozotrieme na spodné cesto.

Teraz je na rade šľahačka. Ja som použila celý liter, ale je to zbytočne veľa. Preto v recepte uvádzam 750 ml. Treba však rátať s tým, že koláč bude mať nižšiu bielu vrstvu.

Jednoducho vyšľaháme tuhú šľahačku, ak sa bojíte, že by vám spadla, pre istotu pridajte aj stužovač a postupujte podľa návodu na ňom. Ja som ho tiež pre istotu použila, ale nabudúce skúsim bez. Šľahačku rozotrieme na žltý krém, jemne uhladíme, aby bola všade rovnomerne a potom na vrch poukladáme čokoládové štvorčeky. Mierne zatlačíme a dáme – najlepšie cez noc – do chladničky. Na druhý deň krájame podľa predpripravených štvorčekov.

Tak, hotovo. Recept je jednoduchý a veľmi chutný. Nie je presladený a príkry, ale ak chcete viac sladký, pridajte si do šľahačky trochu cukru. Nám chutí takto 🙂

Ak chcete, vyskúšajte aj iné zákusky, napríklad Medový krémeš.

 

Francúzsky krémeš

 

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár