Občas, keď sa veľmi nudím alebo potrebujem svoju dávku terapie v kuchyni, experimentujem 🙂 Tak som experimenovala aj v tomto prípade, urobila som 2 galettky, jednu klasickú, i keď nie je vďaka pridanej mrkve do cesta celkom klasická a druhú v bezlepkovej i bezmliečnej verzii. Veď som kamoška aj s alergikmi 🙂 No a tu to máte. Keď mám porovnať chute, tak osobne mi o malinký kúsoček viac chutila klasika so špaldovou múkou a maslom, ale v pohodke sa zjedla aj druhá sestra 🙂 Ak ste alergici na orechy, tak ich pokojne vynechajte.
A čo to tá galettka vlastne je?
Internet vraví toto: Galettka je francúzsky koláč s plnkou v tvare kruhu, ktorého okraje zabraňujú vytekaniu plnky. Vrch je otvorený, aby bolo vidieť, akou náplňou je plnený. Je možné ho pripraviť v rôznych sladkých, či slaných verziách, najčastejšie sa pripravuje s ovocím, je možné pridať tvaroh, či mak.
Na klasickú galettku potrebujeme:
160 g mrkvy
60 g bielej hladkej špaldovej múky
60 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
1 lyžičku prášku do pečiva s vínnym kameňom
65 g masla
2 lyžice cukru
1 žĺtok
Na obloženie:
mandľové maslo
hrušku
nasekané mandle
alebo čokoľvek iné podľa chuti
Na bezlepkovú a bezmliečnu galettku potrebujeme:
160 g mrkvy
100 g pohankovej múky
1 lyžičku prášku do pečiva s vínnym kameňom
80 g kokosového oleja (rozpustený)
2 lyžice cukru
1 žĺtok
Na obloženie:
jablko
škorica
hrozienka
orechy
alebo čokoľvek iné podľa chuti
Či už si zvolíme klasickú alebo bezlepkovú a bezmliečnu verziu, postup je ten istý. Mrkvu nastrúhame a zmiešame s múkou, tukom, vajcom, práškom do pečiva, cukrom a vypracujeme bochník cesta. Ten potom rukami roztlačíme na plech vystlaný papierom na pečenie, poukladáme naň plnku podľa chuti a opatrne zavinieme okraje. Na tejto fotke je „alergik verzia“, pracovalo sa s ňou trošku horšie.
Tu je práca na klasickej verzii s múkou a maslom, tam to šlo trošičku lepšie.
Pokvapkáme mandľovým maslom…
…nasekáme mandle…
…poukladáme hrušky a posypeme mandlami…
…opatrne zavinieme, resp. preložíme okraje…
hotovo 🙂 Pečieme na 180 stupňoch asi 20-30 minút (sledujeme).
Pridaj komentár