MRKVOVÁ GALETTKA (2 verzie)

Občas, keď sa veľmi nudím alebo potrebujem svoju dávku terapie v kuchyni, experimentujem 🙂 Tak som experimenovala aj v tomto prípade, urobila som 2 galettky, jednu klasickú, i keď nie je vďaka pridanej mrkve do cesta celkom klasická a druhú v bezlepkovej i bezmliečnej verzii. Veď som kamoška aj s alergikmi 🙂 No a tu to máte. Keď mám porovnať chute, tak osobne mi o malinký kúsoček viac chutila klasika so špaldovou múkou a maslom, ale v pohodke sa zjedla aj druhá sestra 🙂 Ak ste alergici na orechy, tak ich pokojne vynechajte.imgp6039

A čo to tá galettka vlastne je? 

Internet vraví toto: Galettka je francúzsky koláč s plnkou v tvare kruhu, ktorého okraje zabraňujú vytekaniu plnky. Vrch je otvorený, aby bolo vidieť, akou náplňou je plnený. Je možné ho pripraviť v rôznych sladkých, či slaných verziách, najčastejšie sa pripravuje s ovocím, je možné pridať tvaroh, či mak.

imgp6036

Na klasickú galettku potrebujeme:

160 g mrkvy

60 g bielej hladkej špaldovej múky

60 g celozrnnej hladkej špaldovej múky

1 lyžičku prášku do pečiva s vínnym kameňom

65 g masla

2 lyžice cukru

1 žĺtok

Na obloženie: 

mandľové maslo

hrušku

nasekané mandle

alebo čokoľvek iné podľa chuti
imgp6043

Na bezlepkovú a bezmliečnu galettku potrebujeme:

160 g mrkvy

100 g pohankovej múky

1 lyžičku prášku do pečiva s vínnym kameňom

80 g kokosového oleja (rozpustený)

2 lyžice cukru

1 žĺtok

Na obloženie:

jablko

škorica

hrozienka

orechy

alebo čokoľvek iné podľa chuti

imgp6006

Či už si zvolíme klasickú alebo bezlepkovú a bezmliečnu verziu, postup je ten istý. Mrkvu nastrúhame a zmiešame s múkou, tukom, vajcom, práškom do pečiva, cukrom a vypracujeme bochník cesta. Ten potom rukami roztlačíme na plech vystlaný papierom na pečenie, poukladáme naň plnku podľa chuti a opatrne zavinieme okraje. Na tejto fotke je „alergik verzia“, pracovalo sa s ňou trošku horšie.
imgp6010

Tu je práca na klasickej verzii s múkou a maslom, tam to šlo trošičku lepšie.imgp6013

Pokvapkáme mandľovým maslom…imgp6016

…nasekáme mandle…imgp6017

…poukladáme hrušky a posypeme mandlami…
imgp6018

…opatrne zavinieme, resp. preložíme okraje…imgp6025

hotovo 🙂 Pečieme na 180 stupňoch asi 20-30 minút (sledujeme).imgp6026

imgp6036
imgp6043 imgp6044

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár