Dezerty s múkou · Home made · Pre školáka · Raňajky / snacky · Sladké raňajky · Vegan · Vegetarián

GENIÁLNE HRNČEKOVÉ MAFINY BEZ VAJEC

Mávate aj vy také dni, že ani neviete kedy a je koniec týždňa? V robote povinnosti, emailová schránka preplnená, na „to do“ liste milión položiek, po príchode domov dom ako po výbuchu, špinavé prádlo vyskakuje z „prádelného“ koša už akosi samovoľne, počasie je hnusné, upršané, že ani psa neradno vyhnať von a deti v škole pred sebou vstupné testy… Poznáte to. Bodla by káva a pokec s kamoškou. Kávu i kamošku na pokec nie je problém zohnať, už len vymyslieť, čo dobrého k tej kávičke upiecť. Lebo najlepšia psychohygiena pre mňa je tá pri sporáku 🙂 Mrkla som do chladničky, zívala prázdnotou, ani len vajcia v nej neboli… Vyskúšala som teda hrnčekové mafiny bez vajec no a musím povedať, že boli neskutočne mäkké a nadýchané. To, že boli vegánske, teda bez mlieka a bez vajec im na chuti vôbec neodobralo, skôr naopak – boli vláčne a lahodné aj na druhý deň, vzala som si ich na desiatu do práce a nabalila aj školákovi, nech mu to na tých písomkách páli. Takže za nás – odporúčam všetkými desiatami 😀 Navyše – na konci článku som pripojila ďalšie štyri recepty na obľúbené mafinky 🙂 Ktoré vyskúšate ako prvé?

Potrebujeme:

1 šálku celozrnnej špaldovej hladkej múky

1 šálku bielej špaldovej hladkej múky

¾ šálky trstinového cukru (alebo viac podľa chuti)

1 prášok do pečiva

¼ šálky kakaa

¼ šálky oleja

1 šálka vody

voliteľné: ovocie (ja som dala slivky), hrozienka, oriešky…

1 šálka má objem 250 ml

Uvedená dávka výjde na asi 18 ks.

 

Najskôr zmiešame suché suroviny, teda múku, cukor, prášok do pečiva a kakao. Potom pridáme olej, vodu a vymiešame redšie cesto. Zmes necháme asi 10 minút odpočívať, aby sa „nažila“, zatiaľ si pripravíme mafinový plech a vystelieme ho košíčkami. Ak mafinový plech nemáte, pokojne použite 2 košíčky na jeden mafin. Cesto nalejeme do polovice košíčkov, ozdobíme ovocím, orieškami, či hrozienkami a dáme do vyhriatej rúry na 180 stupňov na asi 15-20 minút. Cesto krásne narastie a drží pokope aj bez vajec. Dokonca v pohode „počká“, kým sa upečie prvý plech. Po upečení mafinky vyberieme z plechu a necháme vychladnúť. Potom posypeme práškovým cukrom/xylitolom a podávame.

Okrem týchto skvelých mafín vyskúšajte aj:

Jablkové mafiny

Čokoládovo pomarančové mafiny

Orechovo hruškové mafiny (bez lepku)

Kokosovo pohánkové mafiny s bielou čokoládou (bez lepku)

Viac skvelých receptov nájdete v mojich knihách Moje skvelé koláčiky a Moje skvelé jedlo (kúpite tu) alebo v mojich kalendároch na rok 2018 (kúpite tu)

 

 

 

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách.

Pridaj komentár