Grilážky

GrilážkyTáto nepečená cukrovinka vyzerá úplne nevinne. No nenechajte sa zmiasť. Je prudko návyková a u nás v rodine platí, že pri jednom kúsku neostanete! Preto ak si dávate pozor na líniu, ani ich nerobte… Vyhnete sa tak výčitkám. Ale na druhej strane – prídete o veľa :)

 

Potrebujeme:

250 g cukru

250 g masla

1 salko (obyčajné, nekaramelové)

250 g vlašských orechov

tortové oblátky

Grilážky

Vopred si pripravte všetky suroviny, aby ste nemuseli odbiehať od tvorby karamelu. Polovicu orechov nasekajte nahrubo, druhú polovicu na jemnejšie (nie však na úplný prach). Salko otvorte. Oblátky si vyberte z obalu. Maslo nakrájajte na kocky.

Keď je všetko hotové, navážte si 250g cukru a nasypte ho do širšieho hrnca s hrubším dnom. Na miernom ohni si za stáleho miešania rozpustite cukor. Odteraz sa od hrnca nepohnite, aby vám cukor nezhorel. Keď sa začne rozpúšťať, stále ho miešajte vareškou a ak sa vám zdá, že je trošku rýchly (prihára), stiahnite oheň. Nechajte cukor úplne rozpustiť, nenechávajte ani malé hrudky, neskôr by ste si na nich v grilážkach mohli poškodiť chrup. Keď je cukor úplne rozpustený a má mierne hnedú farbu, pridajte maslo.

Možno sa vám bude zdať, že tieto dve masy nikdy nepojíte, no nezúfajte. Stále miešajte a raz sa to stane. Potom do tejto zmesi primiešajte salko a spoločne povarte asi 3 – 5 minút. Keď bude zmes spojená a jednoliata, pridajte orechy (aj väčšie, aj menšie) a dobre premiešajte. Vypnite oheň a ešte miešajte asi 3 minúty. Nechajte chvíľočku (1 – 2 minútky) postáť, aby zmes mierne stuhla a dala sa ľahšie natierať.

Pripravte si oblátku – navrstvite na ňu časť plnky, prikryte druhou, opäť potrite plnkou a dajte oblátku. Na vrchnú oblátku navrstvite záťaž – ja zvyknem dať plech a kuchárske knihy. Podobne postupujte aj s ďaľšími oblátkami, prípadne urobte viacvrstvové oblátky. Nezabudnite zmes dobre zaťažiť a nechať odpočívať aspoň do druhého dňa. Potom môžete grilážky nakrájať a ak chcete – tak aj časť namočiť v čokoláde. U nás na to nezvýšil čas… 😀

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár