HOLANDSKÁ OMÁČKA

Na jar u mňa jednoznačne vedie špargľa. Tento rok som ale začala „svoju“ sezónu neskôr ako obvykle, akosi som nikdy nemohla natrafit na peknú slovenskú zelenú špargľu. Inak, viete aký je rozdiel medzi bielou a zelenou špargľou? Okrem jemného chuťového rozdielu uprednostňujem zelenú najmä preto, lebo ju netreba (na rozdiel od bielej) šúpať. Len odlomím konce, špargľu umyjem, položím na parák a parím presne 10 minúť. Takto ju mám najradšej. Tento raz som k nej zvolila na masle opečené nové zemiaky, ktoré som predvarila a holandskú omáčku. Pripraviť ju nie je vôbec také ťažké, ako by sa mohlo zdať. Len treba dodržať správny postup, aby sa vajíčka nezrazili. Výhodou je, že kvôli holandskej omáčke treba otvoriť víno, no a keďže do omáčky ide len troška, skvele sa hodí na posedenia na teraske. Odporúčam preto voliť nejaké dobré kvalitné vínko, pretože dodá tu správnu chuť aj samotnej holandskej omáčke.

Stále prebieha súťaž Bloger roka, ak sa vám moje recepty páčia a radi by ste ma podporili, pošlite smsku na číslo 6661 v tvare Bloger (medzera) 41. Poteším sa nielen ja, ale aj Nadácia Križovatka, ktorej celý výťažok z sms hlasovania bude venovaný. Ďakujem!

 

Potrebujeme:

asi 2 dcl suchého bieleho vína

3 žĺtky

asi 50 g rozpusteného masla

soľ

mleté čierne korenie

 

Potrebujeme parný kúpeľ, metličku a silnú ruku. Na dno hrnca nalejeme vodu, položíme naň misku (ideálne nerezovú) tak, aby sa nedotýkala vody. Počkáme, keď začne bublať, potom vodu vypneme a budeme pracovať už len s parou (a občas zapneme i ohrev). Do misky nalejeme víno, potom pridáme žĺtky a začneme ich metličkou dobre šľahať. Stačí ručne, netreba mixér. Takto nad parou šľaháme asi 5 – 6 minút, keď sa nám zdá, že „para nefunguje“, zapneme ohrev, voda však nesmie prudko vrieť, len jemne bublať. Vajíčka s vínom teda miešame a keď sa nám začne zdať, že sa mení konzistencia, tenučkým cícerkom začneme prilievať rozpustené maslo. Miešame, kým nezačne hustnúť, omáčka by mala mať konzistenciu asi ako majonéza. Potom ju použijeme podľa chuti.

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár