Hovädzie síce nerobím často, občas ale dostanem chuť na tento recept s kyslými uhorkami a s tarhoňou. V tlakovom hrnci ho máte uvarené raz – dva. Prikladám aj recept na dobrú tarhoňu, ktorá sa vám vždy vydarí.
Potrebujeme:
1 kg hovädzieho mäsa
1 cibuľu
4 – 5 kyslých uhoriek
2 lyžice horčice
2 lyžice domáho kečupu
tuk na opekanie
vodu
tarhoňu
soľ, korenie
V tlakovom hrnci na masti opečieme nadrobno nasekanú cibuľu a pridáme na kocky nakrájané mäso. Prudko opečieme zo všetkých strán, pridáme horčicu, kečup, soľ, korenie a podlejeme trochou vody. Prikryjeme a dusíme pod tlakom cca 30 minút. kým sa mäso dusí, pripravíme si tarhoňu.
Tarhoňu odmeriame – je to dôležité, pretože musíme dodržať pome 1:1,5. Teda na 1 šálku tarhone budeme potrebovať 1,5 šálky vody. Nasypeme ju do suchého hrnca a opekáme do hneda na miernom plameni. Treba dať pozor, pretože sa ľahko pripaľuje. Keď sú guličky hnedé, pridáme tuk (masť alebo olej) a dobre zamiešame, aby boli všetky guličky obalené tukom. Chvíľu opekáme a zalejeme odmeraným množstvom vody. Posolíme, premiešame, prikryjeme pokrievkou a dusíme asi 15 – 20 minút na miernom plameni. Hrniec neotvárame. Po 15 minútach skontrolujeme a ochutnáme. Ak treba, dusíme ďalej.
Po 30 minútach necháme paru vyfučať a bezpečne otvoríme pokrievku. Jednu kocku mäsa vyberieme a skontrolujeme, či už je mäkké a vlákna sa oddeľujú. Ak je mäso uvarené, pridáme na kocky nakrájané kyslé uhorky, ak treba, prilejeme horúcu vodu a povaríme ešte bez prikrytia 10 minút. Ochutnáme, ak je potrebné dosolíme a dokoreníme a podávame s uvarenou tarhoňou.
Pridaj komentár