Včera mal môj mladší drobec skvelý nápad: „Mami, upečme si bábovku, ale nie tú istú…“ Po kom to díte je? Aj on má rád nové recepty a mlsný jazýček 🙂 Samozrejme, mama mu rada vyhovela 🙂 A vy tu máte nový bábovkový recept. Áno, bábovka tu bola nedávno, ale treba novú formu zabehnúť a v podstate – v novembri som ešte žiadnu bábovku nepridala 🙂 Tak je tu teraz. V plnej kráse, i keď škoda ťa preškoda, denné prirodzené svetlo…
Potrebujeme:
2 vajcia
1 a ½ šálky mletých orechov
1 a ½ šálky pohánkovej múky
1 prášok do pečiva s vínnym kameňom
1 lyžička škorice
½ šálky cukru (napr. z kokosových kvetov)
¾ šálky mlieka
¼ šálky rozpusteného masla
šťava z 1 pomaranča
kúsky pomaranča
štipku soli
Do misky nasypeme suché suroviny, teda múku, zomleté orechy, cukor, škoricu, prášok do pečiva a premiečame. Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky pridáme k suchej zmesi, bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh, do cesta ich dáme až na úplný záver. K suchej zmesi pridáme vlažné mlieko, rozpustené maslo, šťavu z pomaranča a dobre premiešame. Na záver primiešame bielkový sneh a opatrne celé cesto prevaľujeme, aby sneh nesplasol. Bábovkovú formu vymastíme maslom/olejom a vysypeme pohánkovou múkou, cesto do nej nalejeme a do cesta ešte poukladáme kúsky pomaranča. Dáme piecť na 170 stupňov na asi 45-55 minút, záleží od rúry. Keď začne bábovka rozvoniavať, zapichneme do nej dlhé špáradlo (špajlu) a keď ju vytiahneme suchú, bábovka je hotová. Vyberieme ju z rúry, necháme chvíľu postáť a potom ju preklopíme na tanier. Ozdobíme podľa chuti a podávame s bylinkovým čajom.
Viac receptov nájdete v knihe Moje skvelé koláčiky alebo Moje skvelé jedlo
Pridaj komentár