Home made · Recepty · Sladké raňajky · Vegan · Vegetarián

HROZNOVÝ DŽEM

Dnes mám pre Vás opäť niečo jesenné. Hroznový džem. Priznám sa, že nie som veľký fanúšik „džemovania“ a zavárania, radšej ovocie mrazím alebo suším. Niekedy však môže byť aj zaváranie  fajn riešenie, veď dobrý domáci džem nikdy nie je zlý. Tento recept mám od mamy, tá zase od susedy a suseda ho má určite tiež od niekoho ďalšieho. Tým chcem naznačiť nielen cestu, akou sa dostal ku mne, ale i fakt, že džemík je výborný a recept rýchlo šíriteľný. Naši majú veľa hrozna, no nie sú vinári. Väčšina hrozna vždy skončila nevyužitá, no myslím, že s tým je už koniec. Tento džem je veľmi jemný, v závislosti od hrozna aj kyselkavý a úplne perfektne si ho viem predstaviť napríklad v kombinácii s lineckými vianočnými kolieskami. Alebo v orechových koláčoch. Určite mu nájdete využitie i vy. Stačí ho len uvariť 🙂 Je krásny rôsolovitý a ak máte sladké hrozno, netreba ani veľa cukru. Tu je základný recept.

Potrebujeme:

na 1 kg hrozna asi 400 g trstinového cukru

1 lyžicu citrónovej šťavy

štipku vanilky a škorice

Bobuľky hrozna namočíme na 20 minút do vody, aby sa uvoľnila špina. Umyjeme ich, vodu zlejeme, nedobré bobuľky hrozna vyhodíme, aby nám vo finále nepokazili džem. Do hrnca pridáme trochu vody a varíme na miernom ohni asi 10 – 15 minút, do mierneho „rozvarenia“. Potom zmes prepasírujeme (aby sme sa zbavili šupiek a zrniečok). Zmes dáme opäť variť s cukrom, citrónovou šťavou, vanilkou a škoricou a varíme do zhustnutia. Džem netreba variť pridlho, stačí dovtedy, kým sa na dne po prejdení vareškou vytvorí cestička. Džem naporcujeme do dobre umytých pohárov, zaviečkujeme, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť. Potom uskladníme. Použijeme podľa potreby – na chlebík s maslom, vianočku, či spomínané linecké kolieska.

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách.

Pridaj komentár