Dezerty s múkou · Home made · Sviatočné recepty

IŠLOVÉ (IŠELSKÉ) TORTIČKY

Tento tradičný rakúsky vianočný dezert môžete poznať pod rôznymi označeniami – išlové, išelské, išlerky… Tiež plnky môžu byť v rôznych verziách, s vajíčkami, či bez, s orechmi, či bez. U nás sa im hovorí išlové a starý recept od mojej svokry prezrádza túto plnku 🙂imgp6232

Potrebujeme:

Kolieska:

100 g bielej hladkej špaldovej múky

100 g celozrnnej hladkej špaldovej múky

120 g zmäknutého masla

60 g práškového cukru

1 žĺtok

30 g mletých orechov

1 lyžica kakaa

Náplň:

domáci ovocný lekvár/džem (napr. višňový, ríbezľový)

300 ml mlieka

1 puding s pravou vanilkou

4 lyžice cukru

½ lyžičky vanilky

100 g masla

Final podoba:

rum a čokoládová poleva (100 g čokolády a 1 lyžička kokosového oleja)

imgp6229

Všetky suroviny na koláčiky zmiešame dohromady a necháme postáť na chladnom mieste. Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na cca 0,4 cm hrubý plát a vykrajujeme z neho menšie kolieska. Tie prenesieme na papierom na pečenie vystlaný plech a pečieme vo vyhriatej rúre na 160 stupňov podľa potreby.

imgp6227

Z mlieka a pudingového prášku uvaríme puding, necháme ho vychladnúť a potom doň primiešame cukor, vanilku a zmäknuté maslo. Kolieska potrieme najskôr džemom a potom krémom, prilepíme druhé koliesko a vrch omočíme najskôr v rume a potom v čokoláde, ktorú si vyrobíme tak, že nad parou rozpustíme 100 g čokolády s lyžičkou kokosového oleja. Vrch ozdobíme polovicou orecha a necháme stuhnúť.

imgp6240

Pridaj komentár