Tento tradičný rakúsky vianočný dezert môžete poznať pod rôznymi označeniami – išlové, išelské, išlerky… Tiež plnky môžu byť v rôznych verziách, s vajíčkami, či bez, s orechmi, či bez. U nás sa im hovorí išlové a starý recept od mojej svokry prezrádza túto plnku 🙂
Potrebujeme:
Kolieska:
100 g bielej hladkej špaldovej múky
100 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
120 g zmäknutého masla
60 g práškového cukru
1 žĺtok
30 g mletých orechov
1 lyžica kakaa
Náplň:
domáci ovocný lekvár/džem (napr. višňový, ríbezľový)
300 ml mlieka
1 puding s pravou vanilkou
4 lyžice cukru
½ lyžičky vanilky
100 g masla
Final podoba:
rum a čokoládová poleva (100 g čokolády a 1 lyžička kokosového oleja)
Všetky suroviny na koláčiky zmiešame dohromady a necháme postáť na chladnom mieste. Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na cca 0,4 cm hrubý plát a vykrajujeme z neho menšie kolieska. Tie prenesieme na papierom na pečenie vystlaný plech a pečieme vo vyhriatej rúre na 160 stupňov podľa potreby.
Z mlieka a pudingového prášku uvaríme puding, necháme ho vychladnúť a potom doň primiešame cukor, vanilku a zmäknuté maslo. Kolieska potrieme najskôr džemom a potom krémom, prilepíme druhé koliesko a vrch omočíme najskôr v rume a potom v čokoláde, ktorú si vyrobíme tak, že nad parou rozpustíme 100 g čokolády s lyžičkou kokosového oleja. Vrch ozdobíme polovicou orecha a necháme stuhnúť.
Pridaj komentár