Jemné a krehké cesto v spojení so šťavnatými škoricovými jablkami a tvarohom… Tento koláč skrátka zbožňujem. Robí ho moja mama i svokra (podľa rovnakého receptu) a je neskutočný. Ja som sa ho snažila trošku prispôsobiť zamenením časti múky a ubratím cukru a myslím, že sa mi to podarilo úplne skvele 🙂 Koláč sa u nás dlho neohrial 😀
Potrebujeme
150 g bielej hladkej špaldovej múky
150 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
½ prášku do pečiva s vínnym kameňom
50 g cukru
cca 5 lyžíc mlieka
80 g masla
2 vajcia
250 g tvarohu
vanilkový cukor
škorica
asi 3 jablká
Recept je pre tortovú formu s priemerom 26 cm.
Múku, prášok do pečiva a cukor zmiešame. Potom k nim pridáme maslo, 1 vajce a podľa potreby po lyžiciach mlieko. Vypracujeme bochník cesta, ktorý necháme bokom odpočívať asi 10 minút. Zatiaľ si pripravíme tvarohovú plnku a očistíme si jablká. Tvaroh v miske zmiešame s 1 vanilkovým cukrom a 1 celým vajcom.
Cesto rozdelíme na 2 časti. Prvú z nich natlačíme (alebo vyvaľkáme a prenesieme) na dno papierom na pečenie vystlanej formy, potrieme tvarohovou plnkou, na ktorú priamo rovnomerne nastrúhame jablká. Posypeme ich mletou škoricou, ak sú jablká málo sladké, posypeme ich aj cukrom. Druhú polovicu cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske a pomocou valčeka prenesieme na jablkovú vrstvu. Cesto jemne poprepichujeme vidličkou a celý koláč dáme piecť do rúry na asi 180 stupňov na 30 minút. Stále ho vizuálne kontrolujeme, pretože každá rúra pečie inak. Keď je cesto ružové, koláčik je hotový. Vyberieme koláč z rúry, necháme vychladnúť a posypeme cukrom, aby bol krajší. Krájame až úplne vychladnutý koláčik. Dobrú chuť 🙂
2 Responses
Natalia
Vyzera vyborne tento kolacik, rada by som ho upiekla. Len by som chcela vediet, aky cukor tam ide, praskovy alebo krystalovy? Dakujem.
moje.jedlo
ja väčšinou všade dávam kryštálový a je to v pohode