Máte aj vy z detstva spomienky na takýto jabĺčkový koláč? Ja veru áno, milovala som ho a milujem ho doteraz. Tento typ lásky je asi dedičný, pretože ho ľúbia aj moje deti. A keďže jabloní i jabĺk máme, našťastie, dosť, tento koláčik je u nás často. Vyskúšajte ho tiež.
Potrebujeme:
250 g hladkej bielej špaldovej múky
250 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
200 g mäkkého masla
80 g trstinového cukru
1 vajce
1 prášok do pečiva
lyžičku vanilky
150 ml mlieka
jablká
škorica
Múku zmiešame s cukrom, práškom do pečiva a vanilkou, pridáme maslo, vajce a mlieko. Vypracujeme bochník, ktorý zabalíme do fólie a dáme na 20 minút odpočívať do chladničky. Kým bochník odpočíva, načistíme si jablká. Čím viac ich použijete, tým bude koláčik lepší. Môj je nižší, lebo deti mi dosť jabĺk vyjedli a už som nemala čas čistiť ďalšie. Občas koláč ešte prilepším nasekanými orechmi a hrozienkami, to môžete vyskúšať tiež.
Polovicu cesta rozvaľkáme a pomocou valčeka prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo vymastený a pomúčený. Prstami upravíme nezrovnalosti na ceste tak, aby bolo rovnomerne rozložené. Na túto vrstvu nastrúhame jablká, ako som spomínala, čím viac, tým lepšie a posypeme ich škoricou. Vyvaľkáme druhý plát zo zvyšného cesta a opäť ho prenesieme pomocou valčeka na koláč a sem-tam ho poprepichujeme vidličkou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov podľa potreby a šikovnosti rúry. Potom nakrájame, posypeme cukrom a podávame.
Vyskúšajte aj ďalšie jablkové koláče, kopec inšpirácie na ne nájdete v tomto článku.
Pridaj komentár