Viem, že receptov na jablkové koláče nájdete na internete habadej… No viem aj to, že nájsť naozaj dobrý recept niekedy nie je jednoduché… Keď som včera zbierala popadané jabĺčka, premýšľala som, aký koláč z nich upiecť. Mala som viacero nápadov, no nakoniec som zostala pri klasike. Toto je koláč, ktorý skrátka musíte upiecť aspoň raz za sezónu. Je jednoduchý, pomerne rýchly a zvládne ho aj začiatočník. Okrem toho nie je náročný na suroviny, práve preto odporúčam siahnuť po kvalitných surovinách, teda napríklad po klasickom masle. Práve maslo robí z cesta krehkú škrupinku, ktorej ťažko odolať…
Potrebujeme:
350 g hladkej múky
110 g práškového cukru
230 g masla
štipku soli
6 lyžíc studenej vody
1 žĺtok
Na plnku:
5 jabĺk
2 balíčky škoricového cukru
šťavu z ½ citróna
2 lyžice Zlatého klasu
bielok na potretie
cukor na posypanie
Maslo si vyberieme z chladničky, aby zmäklo. Pripravíme si jablká – prekrojíme, ošúpeme, vyberieme jadrovník a nakrájame na menšie kocky. Dáme ich do misky, pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme škoricovým cukrom. Necháme odstáť, aby jablká pustili šťavu.
Do múky pridáme štipku soli, cukor, zmäknuté maslo, žĺtok a na záver vodu. Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme odpočívať do chladničky (aspoň na 20 minút, aby trošku stuhlo). Potom ho vyberieme, polovicu roztlačíme do koláčovej formy (priemer 28 cm) a polovicu rozvaľkáme na doske. Jablká premiešame, pridáme 2 lyžice Zlatého klasu a premiešame. Navrstvíme ich na roztlačené cesto. Z vyvaľkaného cesta vyrežeme ozdobným radielkom pásiky, ktoré na striedačku do mriežky ukladáme na jablkovú zmes. Povrch potrieme bielkom, posypeme cukrom a pečieme v rúre na 180 stupňoch asi 30 minút. Vyberieme, necháme vychladnúť a potom podávame so šľahačkou.
Pridaj komentár