Potrebujeme:
Na roládu:
5 vajec
5 lyžíc cukru z kokosových kvetov
5 lyžíc hladkej špaldovej celozrnnej múky
1 lyžica vínneho kameňa (bezfosfátový prášok do pečiva)
štipka soli
½ lyžičky bourbon vanilky
jahodový džem (najlepšie domáci)
Na plnku:
180 ml šľahačky 33%
250 g tvarohu
1 lyžica cukru (alebo aj viac podľa chuti)
nadrobno nakrájané jahody
nadrobno nasekaná čokoláda 1-2 kocky podľa chuti (najlepšie mätová).
štipka vanilky
Na ozdobu:
jahody
mäta
práškový xylitol (cukor)
Najskôr upečieme roládu. Recept aj postup je veľmi jednoduchý – koľko vajec, toľko múky a cukru. Rozdelíme teda vajcia na žĺtky a bielky. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do tuhého snehu. Žĺtky vymiešame s cukrom a vanilkou do peny, múku zmiešame s vínnym kameňom a primiešame k žĺtkovo cukrovej zmesi. Nakoniec opatrne vmiešame sneh a cesto nalejeme do papierom na pečenie vystlaného plechu (klasický veľký plech). Dáme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme asi 10 minút – dávame pozor, aby sme cesto nepresušili, pretože by sa pri rolovaní mohlo lámať. Keď je cesto upečené, potrieme ho ešte horúce džemom a zvinieme ho tak, že zároveň odstraňujeme aj papier na pečenie. Zvinutú roládu necháme odpočívať bokom a počkáme, kým vychladne.
Zatiaľ si pripravíme krém:
Do misky nalejeme šľahačku, pridáme tvaroh, cukor a vanilku. Šľahačom vyšľaháme hladký krém s chuťou pribináčika. Do tohoto krému pridáme nadrobno nakrájané jahody a nasekanú čokoládu. Dáme vychladnúť.
Potom začneme skladať šarlotu:
Misku vystelieme potravinovou fóliou alebo mikroténovým vreckom. Roládu nakrájame na 1 cm roládky, ktorými vystelieme dno a boky misky. Do vzniknutého vnútra navrstvíme krém, ak nám zvýšili roládky, obložíme nimi aj vrch koláča. Misku so šarlotou dáme do chladničky aspoň na 3 hodiny, najlepšie cez noc. Na druhý deň na vrch misky dáme tanier, na ktorom chceme tortu servírovať a celú misku pretočíme. Misku potom opatrne odstránime a taktiež odstránime aj prípadnú fóliu. Povrch šarloty posypeme práškovým xylitolom a ozdobíme jahodami a čerstvou mätou.
Tak čo, vyskúšate? Ak áno, želám Vám dobrú chuť
Pridaj komentár