JAHODOVÝ CRUMBLE

Inšpirácie na jahodové maškrty nie je nikdy dosť. A tak, hoci už na blogu i v knižkách nejaký ten crumble mám, opäť som po ňom siahla, no tento raz trošku inak. Robila som ho cez víkend k raňajkám a môžem povedať, že sa po ňom len tak zaprášilo. Má všetky predpoklady, aby sa zapáčil aj vám, navyše je bezmliečny, ak zvolíte bezlepkové ovsené vločky a múku, tak aj bezlepkový. Piecť ho môžete v malých mištičkách alebo na menšom plechu a podávať ho s čím len chcete – najlepšie s (rastlinným) mliekom a s čerstvými jahodami. Ešte by som vám chcela napísať o tej milej malej tácočke, na ktorej som celý dezert servírovala – mám k nej veľmi špeciálny vzťah. Nie, nie je po mojej babičke. Je od jednej mojej skvelej a vernej fanynky, ktorá ju kúpila na blšáku práve pre mňa a poslala mi ju. Urobila mi tým veľkú radosť a hoci mi trvalo trošku dlhšie, kým som pre ňu našla tú správnu chvíľu – teraz je tu a verím, že sa vám bude spolu s receptom páčiť. Takéto gestá sú pre mňa vždy to najkrajšie, pocit, že na vás niekto myslí „len tak“, je na nezaplatenie. A ja vám zaň ďakujem 🙂

jahodovy crumble

Potrebujeme:

1 šálku (bezlepkových) ovsených vločiek

1 šálku (bezlepkovej) hladkej múky

½ šálky strúhaného kokosu

¼ šálky (trstinového) cukru

¼ šálky kokosového oleja

štipka zázvoru

štipka soli

 

Na náplň:

2 šálky jahôd

2 lyžice citrónovej šťavy

1 lyžička škrobu

Do misky nasypeme vločky, múku, kokos, cukor, štipku soli a sušený zázvor. Zamiešame, olej rozpustíme a primiešame do zmesi. Zľahka premiešame, cesto nebude držať spolu, ale o to presne ide. Polovicu z neho nasypeme do pekáča/misiek. Jahody odstopkujeme, umyjeme, rozštvrtíme a posypeme škrobom. Premiešame, pridáme citrónovú šťavu a vrstvíme na prvú časť cesta. Jahody posypeme druhou časťou sypkej zmesi, pekáč/misky vložíme do rúry a pečieme na 180 stupňoch asi 20 minút. Potom necháme vychladnúť. Podávame s čerstvými jahodami, kokosovými lupienkami a môžeme i s mliekom.

 

Viac skvelých receptov nájdeš v mojich knihách a kalendároch.

moje knihy

 

Ako sa vám tento recept páči?

Pridaj komentár