Chlieb / pečivo / pizza · Články · Dezerty bez lepku · Dezerty s ovsenými vločkami · Hlavné jedlá bez mäsa · Hlavné jedlá s mäsom · Home made · Miomat · Polievky · Šaláty / nátierky

Čo jesť od pondelka do stredy

Pondelok

Raňajky

Jahodová granola s jogurtom

IMGP3297

Recept tu

Desiata

Jablko

Obed:

POLIEVKA Z FAZUĽOVÝCH STRUKOV

IMGP9068

Potrebujeme:

2 šálky fazuľových strukov

2 zemiaky

1 strúčik cesnaku

1 šálka mlieka

soľ, korenie

kôpor

voda podľa potreby

citrónová šťava

Fazuľové struky očistíme, umyjeme a v osolenej vode varíme asi 5 minút. Potom scedíme, ale vývar si necháme. V tomto vývare uvaríme do mäkka na kocky pokrájané zemiaky. Množstvo vývaru záleží od toho, kolko polievky chceme mať. K zemiakom pridáme mlieko a rozmixujeme do hladka. Ak chceme mať v polievke kúsky zemiakov, pre mixovaním časť z nich odoberieme. Do hladkej omáčky vložíme uvarené fazuľové struky s odobratými zemiakmi a ešte spolu krátko prevaríme. Dochutíme soľou, čerstvo zomletým čiernym korením a kôprom. Polievku naservírujeme na taniere a mierne vychladnutú pokvapkáme čerstvou citrónovou šťavou. Citrón dodá tú správnu kyslosť, prípadne môžeme použiť aj ocot. Podávame s vajíčkom na tvrdo.

CESTOVINY CARBONARA

IMGP9405

Potrebujeme:

špagety (podľa počtu osôb)

2 plátky prerastenej slaniny

1-2 strúčiky cesnaku

4-5 žĺtok

6 lyžíc strúhaného parmezánu + na posypanie

soľ

korenie

1 lyžička sušeného tymiánu

kúsok chilli papričky

Cestoviny dáme variť do osolenej vody. Nakrájame si slaninu a dáme ju stopiť do hrnca. Pridáme očistený a na plátky nakrájaný cesnak, tymián, kúsok chilli papričky a restujeme. Vo vedľajšej nádobe zmiešame žĺtky s parmezánom a troškou vody z cestovín, vyrobíme omáčku. Uvarené cestoviny zlejeme a pridáme ich na panvicu k slaninovej zmesy. Chvíľu spolu restujeme, aby sa premiešali chute, zalejeme pripravenou žĺtkovou zmesou, premiešame a po pár minútach odstavíme z ohňa, aby zostali žĺtka krémové. Na tanieri posypeme parmezánom, ozdobíme rukolou alebo bazalkou a podávame.

Olovrant

Jogurt

Večera

ŠALÁT Z GRILOVANEJ ZELENINY S FETA SYROM

IMGP9406

Potrebujeme:

1 baklažán

1 cuketa

1 cibuľa (červená)

4 strúčiky cesnaku (aj so šupkou)

5-6 šampiňónov

1 farebná paprika

5-6 cherry paradajok

100g syra Feta

Suroviny na zálievku:

šťava z ½ citróna

4 lyžice olivového oleja

1 lyžica medu

1 lyžica balzamika

soľ

korenie

čerstvé bylinky

Rozpálime gril, prípadne zapneme rúru s grilom. Očistíme zeleninu, cuketu, baklažán a cibuľu nakrájame na kolieska, cesnak pridáme v celku aj so šupkou, aby nám nezhorel, šampiňóny rozštvrtíme a papriku ani cherry paradajky nekrájame. Pripravenú zeleninu ugrilujeme z oboch strán, ak grilujeme v rúre, trvá to asi hodinu. Ugrilovanú zeleninu vyberieme, nakrájame na menšie kúsky, z papriky odstránime čierne časti a nakrájame ju na väčšie kocky. Cesnak ošúpeme. Všetky suroviny preložíme do väčšej misy a prelejeme zálievkou. Tú vytvoríme zmiešaním všetkých uvedených surovín Opatrne premiešame a necháme postáť, aby sa všetky chute prepojili. Ugrilovanú zeleninu naservírujeme do misiek, posypeme feta syrom a natrhanými bylinkami.

Utorok

Raňajky

Kaiserky s paštétou

IMGP8886

KAISERKY (12ks):
300ml vlažnej vody (alebo mlieka)
250g špaldovej hladkej múky (ideálne celozrnná)
125g polohrubej múky (špaldovej celozrnnej)
125g chlebovej múky (ja som dala pšenično-ražnú)
25g kokosového oleja (masla)
15g soli
1 vrecúško sušeného droždia
5g trstinového cukru
hrsť slnečnicových semienok plus hrsť na posypanie

Všetky suroviny spolu vymiešame do kompaktného cesta. Necháme ho vykysnúť na teplom mieste a rozdelíme ho na 12 bochníkov, ktoré necháme 10 minút odpočinúť. Ak máte tvorítko na kaiserky, teraz je ten správny čas ho použiť. Prípadne urobte nožom ryhy do cesta dosť hlboko, obráťte dekoráciou nadol a nechajte 15 minút kysnúť. Otočte, potrite vodou, posypte posýpkou a pečte na 180st. asi 15 minút.

JEMNÁ KURACIA PAŠTÉTA S JABLKAMI, BRANDY A ROZMARÍNOM

Potrebujeme: 

1 cibuľa

1 balenie kuracích pečienok

1 jablko

štamperlík brandy

125g mäkkého masla

soľ, korenie

vetvička rozmarínu

Cibuľu nakrájame na drobno. Na kúsku masla ju osmažíme dozlatova, pridáme umyté, očistené a nakrájané kuracie pečienky a sprudka ich orestujeme. Pridáme na kocky pokrájané jablko, prikryjeme pokrievkou a dusíme. Po 3 minútach prilejeme za štamperlík brandy, premiešame a opať dusíme asi 10 minút, kým nie sú pečienky celkom udusené. Na záver zmes posolíme, okoreníme, pridáme nasekaný rozmarín a preložíme spolu so zvyškom masla do mixovacej nádoby. Zmes mixujeme do hladka, ochutnáme a prípadne ochutíme. Preložíme do uzatvárateľného pohára a odložíme na chladné miesto. Podávame na čerstvej bagete alebo chlebe.

Desiata

Ovocie

Obed

PÓROVÁ POLIEVKA S DROŽDÍM

IMGP9259

Potrebujeme:

1 pór

1 cibuľa

1-2 strúčiky cesnaku

kocka droždia

soľ

korenie

vývar

olej

Cibuľu očistáme a nakrájame na kolieska, speníme ju na dvoch lyžiciach oleja do sklovita. Pór zbavíme vrchných šupiek, umyjeme a nakrájame na kolieska, ktoré pridáme k cibuli. Cesnak očistíme, prekrojíme na polovicu, odstránime klíčok a nakrájame nadrobno. Pridáme ho k cibulovo-pórovej zmesy a spoločne restujeme. Potom prstami rozdrobíme priamo do panvice kocku droždia, bude troška prskať, stále miešame vareškou, kým sa nerozpustí a neprepojí s kolieskami póru a cibule. Prijeleme horúci vývar, dobre okoreníme, ochutnáme a osolíme. Polievku necháme 10 minút povariť a odstavíme. Podávame s opečeným chlebom a posypanú parmezánom

KURACIE PRSIA NA ROZMARÍNE A SUŠENÝCH JABLKÁCH

IMGP9002

Potrebujeme:

kuracie prsia

cibuľa

cesnak

rozmarín

sušené jablká

červené víno

soľ

korenie

chilli paprička

olej

maslo

Na panvicu dáme olej a necháme ho rozpáliť. Vložíme mäso a restujeme, kým sa nezatiahne. Potom ho osolíme, okoreníme a necháme ho dobre prepiecť z oboch strán. Keď je mäso hotové, vyberieme ho na tanier. Do výpeku vložíme plátok masla, necháme ho rozpustiť a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Necháme ju skaramelizovať, pridáme cesnak a chvíľu spoločne restujeme. Prilejeme víno, pridáme sušené jablká, rozmarín a kúsok chilli papričky. Miešame, kým sa nevyparí alkohol a omáčka sa nezredukuje. Podávame s kuracím stejkom a zemiakmi, či ryžou.

Olovrant

Bazový termix

IMGP3110

Recept http://moje-jedlo.sk/bazovy-termix-jahodami/

Večera

Plnené pečené papriky

IMGP3130

Recept http://moje-jedlo.sk/plnene-pecene-papriky-jednoduche-rychle/

Streda

Raňajky

GuacamoleIMGP3514

Recept tu

Desiata

Ovocná šťava

Obed

Paradajkovo mrkvová polievka s quinoou

IMGP3263 (1)

Recept tu

PEČENÝ HERMELÍN S PEČENÝMI ZELEROVÝMI A BATATOVÝMI HRANOLČEKAMI 

IMGP9262

Potrebujeme:

½ hlavy zeleru

1 batat

1 hermelín

cesnak

soľ

olej

korenie

Očistený a na hranolčeky nakrájaný zeler a batat dáme na plech s papierom na pečenie a pofŕkame olivovým olejom. Hranolčeky posolíme, okoreníme a dobre premiešame, aby sa olej aj korenie spojili. Dáme ich piecť do rúry na 15 minút pri 180st. Hermelín potrieme olejom, posypeme korením a roztlačeným cesnakom alebo bylinkami, zabalíme ho do nového alobalu a pridáme k predpečeným hranolkám. Pečieme spolu ďalších 10 minút, aby syr nepraskol a neroztiekol sa.

Olovrant

Nanuky do ruky

IMGP3213

Recept http://moje-jedlo.sk/nanuky-do-ruky/

Večera

ZELENINOVÝ ŠALÁT S POŠÍROVANÝM VAJÍČKOM

13116077_1399847100041640_5578531396311493041_o

Potrebujeme (všetko od oka):
šalát
reďkovky
šalotku
cherry paradajky
vajce
sušené paradajky
lahôdkové droždie
soľ
korenie
citrónová šťava
olivový olej
voda
lyžica octu

Do kastróla dáme variť vodu s lyžicou octu. Keď začne bublať, vajíčko rozklepneme do pohára, lyžicou urobíme vo vode vír a vajce doň nalejeme. Varíme nejaký čas, podľa toho, aké tuhé žĺtko chceme mať.
Šalát umyjeme, reďkovky, šalotku, paradajky a sušené paradajky nakrájame, zmiešame so šalátom, pokvapkáme citrónovou šťavou, olivovým olejom, posolíme a okoreníme. Naservírujeme na tanier, posypeme lahôdkovým droždím (zoženiete v obchode so zdravou výživou), pridáme vajce a podávame

Nákupný zoznam Jedalnicek3

 

One thought on “Čo jesť od pondelka do stredy

Pridaj komentár