Kváskovanie buď milujete, odhodlávate sa naň alebo neuznávate. Ak ste sa našli v prvých dvoch slovách, dnes mám pre vás úžasne jednoduchý recept na kváskový chlebík. Viete, ja mám rada jednoduché veci, ktoré nevyžadujú veľa môjho času a tak u mňa najčastejšie krájame tento chlebík, ktorý nám navyše veľmi chutí. Dajú sa z neho robiť rôzne variáce, ale o tých neskôr. Tento chlieb nepotrebuje veľa – nepotrebuje rozkvas, prekladanie ani záparu. Je to taký skromný fešák, ktorý sa vám ale odplatí výnimočnou chuťou. Tak čo, ste dostatočne namotivovaní? Šup prsty do múky, ideme na to.
Potrebujeme:
2 PL ražného kvásku (pokojne z chladničky)
500 g pšeničnej chlebovej múky T650
200 g pšeničnej hladkej múky 00 extra
400 g vody (alebo piva)
Všetko spolu zmiešame a necháme hodinku odpočívať. Počas tohto procesu sa uvoľní lepok a s cestom sa bude oveľa lepšie pracovať. Ak nemáte čas, pokojne tento proces preskočte a rovno pridajte ostatné suroviny, chlebík sa vám podarí aj tak:
1 menší surový nastrúhaný zemiak (aj so šťavou)
2 PL olivového oleja
2 čl soli
Voliteľné:
rasca podľa chuti
hrsť slnečnicových semienok
hrsť tekvicových semienok
hrsť ľanových semienok
na masti opražená cibuľka (v tomto prípade už olej do cesta nedávajte)
Príchuť si zvoľte pokojne podľa seba, ja som už pridala i sušené paradajky, olivy a parmezán – chlebík sa podaril. Najviac nám ale chutí čisto semienkový – dá sa jesť aj na sladko.
Všetko spolu dôkladne zmiešame. Na mierne pomúčenej doske cesto stočíme do bochníčka, ktorý vložíme hore spojom do škrobom vysypanej ošatky na 1kg chlebík. Povrch mierne posypeme škrobom a zakryjeme vreckom, potravinovou fóliou alebo kúpacou čiapkou. Necháme voľne na linke najlepšie cez noc, priemerne mu stačí 12 hodín. Po uplynutí tento doby poriadne vyhrejeme rúru (na max, minimálne však 250 stupňov) aj s plechom. Chlebík preklopíme na papier na pečenie, dávame pozor, aby nezažil veľa otrasov a buchnutí, vo vnútri by sa mohli vytvoriť neželané diery. Oprášime prebytočný škrob a obyčajnou žiletkou narežeme požadovaný vzor. Vzor na fotke som vytvorila tak, že som chlebík navlhčila, posypala hladkou múkou a narezala. Chlebík opatrne preložíme aj s papierom na pečenie na horúci plech a vložíme do rúry – opäť sa snažíme nebuchnúť. Pečieme na 250 stupňoch prvých 10 minút. Potom teplotu stiahneme na 200 stupňov a dopekáme približne 40 – 50 minút. Sledujeme, ako chlebík vyzerá. Potom ho vyberieme, poklopeme po dne a keď sa ozve dutý zvuk, vieme, že chlebík je upečený. Chlieb necháme dobre vychladnúť a až potom krájame.
2 Responses
Darina B.
Dobrý deň. Recept som si zatiaľ iba prečítala, no množstvo surovín na chlieb o dosť prekročí váhu 1 kg, takže ošatku by som zvolila určite väčšiu. Chlebík vyskúšam, zatiaľ som používala do cesta varený zemiak. Piekla som už tiež bez rozkvasu a chlieb mal inú štruktúru aj chuť, tak som zvedavá na tento výsledok. 🙂
moje.jedlo
ja mám ošatku na 1kg chlieb a v pohode postačuje, ak máte väčšiu, samozrejme, je možné ju použiť.